Sébastien Boudet är en franskfödd bagare, konditor, kock, författare och matdebattör som är bosatt i Sverige. Han beskriver även sig själv som “mataktivist” med fokus på friska jordar, riktig mat och frihet i matsystemet.
Boudet har bland annat grundat det prisbelönade bageriet La Petite France på Kungsholmen i Stockholm. Han har även varit jurymedlem i “Dessertmästarna” och är en återkommande bagare i TV4:s Nyhetsmorgon.
Sébastien Boudet öppnar matbutik
Boudet håller även i kurser och föreläsningar om bakning och hållbarhet och har gett ut flera kok- och bakböcker. Under hösten 2025 kommer han öppna sin egen matbutik med fokus på bra råvaror och rimliga priser, som en protest mot dagens dagligvaruindustri.
I dagarna lade han ut ett video på sin Instagram som handlade om en av hans hjärtefrågor, nämligen bröd och dagligvaruindustri.

Boudet: "Industribröd är luft"
I videon filmar han olika färdigpaketerad limpor, bröd och frökusar från olika företag och deras kilopris. Bröden väger mellan 350 och och 500 gram och har olika priser i butiken. Ett av bröden han filmar har ett kilopris på 115 kronor, ett annat över 80 kronor kilot.
"Industribröd är luft. Och ändå säljs det som om det vore bröd. Du betalar inte för bra mjöler, hantverk eller näring. Du betalar för volym. För fluff. För känslan av att få mycket för pengarna.", skrev Boudet under videon.
Han menar att bröd bakat på bagerier innehåller bättre råvaror och att man får mer för pengarna om man inte köper bröd i vanliga matvarubutiker.
Bageriet: "Självklart är dagsfärskt bröd ett bättre val"
Även Annelie Vest, pr- och marknadsansvarig på Bröd & Salt, menar att färskt bröd är bättre än industribakat bröd.
– Självklart är dagsfärskt bröd ett bättre val än de färdigpackade sorterna som håller i en eller två veckor. För att brödet ska hålla så länge behöver man tillsätta olika ämnen. Vill man undvika det och framförallt socker så köp hellre från ditt lokala bageri. Men man ska inte underskatta mataffärernas egna bagerier som ofta har prisvärda alternativ och säljer nybakat varje dag, säger hon till Nyheter24.

Kunderna lika kritiska:"Gummibrödet"
Bland kommentarerna håller många med bagaren om att brödet man köper i butiken är dyrt och inte lever upp till samma kvalitet som de bröd man kan köpa på bagerier.
"Uppvuxen med en fransk far… Som VARJE gång vi varit i affären tillsammans klagar över det svenska ”gummibrödet”. Kan som vuxen bara hålla med.", skriver en i kommentarsfältet.
"Bakar nu surdegsbröd kontinuerligt mycket för att det är godare och bättre för diabetiker."
"Jag bakar bröd till familjen. Barnen älskar det. Men gubben går till affären och köper bröd fast hela frysen är full med Hembakat".
"Förra vecka hände det som inte hänt på flera år jag åt ett köpt bröd till frukost konsistensen seg ingen smak...det blev så eftersom jag inte hunnit baka vilket jag gör frekvent...nu är ordningen återställd !!Tack och lov!"
"Precis vi bakar ekologiskt surdegsbröd själva".
"Fortsätter att baka eget bröd jag".
"Har inte köpt bröd på mer än tre år, Tack Sebastien för kloka råd".
Bagerier tar lägre kilopris för bröd
Alla bagerier har lite olika priser på sina limpor, men kilopriset är ofta långt ifrån butikernas. Sibbarps Gårdsbageri vann SM i mathantverk 2023 och gör bröd på kulturspannmål.
I sitt bageri säljer de bland annat limpor med vallmo, rågbröd och surdegsbröd. Vikten på bröden varierar, men ligger någonstans mellan 700 gram till 1,5 kilo. Bageriet tar 68 kronor för en nybakad limpa.
Så precis som Sébastien är inne på i sin video är det färdigpackade brödet i våra butiker mycket dyrare än på de flesta bagerier, sett till vad man får. Butiker har dock olika prissättning, så det är möjligt att det finns butiker i Sverige där brödet har samma prisnivå som ett bageri.
Så gör Coop när de prissätter sina livsmedel
Nyheter24 har pratat med Therese Knapp, kommunikationsansvarig på Coop, om hur de prissätter sina livsmedel och hur det kommer sig att industribakat bröd är dyrare än kilopriserna för bröd på bagerier.
– Först vill jag säga att Sébastien Boudet gör en bra sak när han fokuserar på kilopris. Vi tycker också det är där man som konsument ska titta i butik för att kunna se hur mycket man får för pengarna. Det är särskilt viktigt om man jämför likvärdiga produkter från olika producenter/tillverkare. Sen ska man också kolla på själva ingredienserna och produktionsförhållanden för att få in kvalitetspekterna. Som konsument kan man även fråga efter kilopriset när man handlar hos ett bageri, säger hon och fortsätter:
– Rent generellt när du handlar i en matbutik så består kundpriset (inte specifikt för just bröd) till cirka 60 procent av inköpspriset, det vill säga vad vi köpt in varan för. Vi köper ju bröd från Fazer, Pågen, Polarbröd och så vidare, förutom det bröd som vi bakar om vi har bageri i butiken. Sen tillkommer kostnaderna för att transportera maten till butikerna. Därefter kommer alla de kostnader som finns för att hålla butikerna öppna, till exempel löner till personal, hyra, el/energi, kostnader för svinn och stölder och så livsmedelsmomsen som också ligger på innan du har butikspriset.





