Jag sprang två kilometer varje dag i 30 dagar - det här hände
Jag sprang två kilometer varje dag i 30 dagar - det här hände - Foto: Skärmdump från videon

Jag sprang två kilometer varje dag i 30 dagar - det här hände

Efter 30 dagar av löpning varje dag, vad händer egentligen med kroppen? Blir konditionen bättre? Mår man bättre? Det har Frida Nilsson, TV-chef på Nyheter24, tagit reda på.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att springa två kilometer varje dag i 30 dagar kanske låter som en enkel utmaning för den vana löparen. Men för mig, en 27-årig vardagsjoggare, var det allt annat än enkelt. 

"Är det blodsmak jag känner i munnen?"

Jag började min utmaning med att delta i en löpargrupp, något jag aldrig tidigare har gjort. Swedish runners körde slut på mig genom olika backintervaller i centrala Uppsala. Jag lämnade passet med en obesvarad fråga, är det blodsmak jag känner i munnen?

Men tränarna var fantastiskt motiverande, och hela gruppen var otroligt välkomnande. När jag berättade om min "run streak" var de positivt inställda till det och berättade om andra som har gjort samma sak och fått fantastiska resultat. 

Men att springa i en löpargrupp som otränad var inte bara pinsamt, utan också otroligt ansträngande. Vid några tillfällen var jag beredd på att vinka hejdå till världen. Sist i kön och några missade intervaller senare satt jag bekvämt i bilens varma säte. 

Jag sprang två kilometer varje dag i 30 dagar, det här hände Foto: Skärmdump från videon

Bästa tipsen till nybörjarlöparen

I samband med gruppträningen delade ledarna med sig av de bästa tipsen för en nybörjarlöpare. Det är viktigt att springa i en lugn takt i början och inte springa så långt, berättar dem.

– Se till att göra det roligt, säger Linn Svärdhagen, 27, och fortsätter:

Ledarna Frida Asker och Linn Svärdhagen delar med sig av sina bästa tips för en nybliven löpare Foto: Skärmdump från videon

– Spring så långt och så snabbt du vill, så du känner, ja men jag kan tänka mig att springa imorgon igen.

Frida Asker, 41, förklarar att det bästa i början är att bara komma ut och springa, känna av kroppen och andningen. 

– Ta det försiktigt, börja litet och öka på, förklarar hon.

Dessa knep tog jag med mig under mina 30 dagar som elitlöpare, inte riktigt elitlöpare, men nästan. 

Vad händer om man springer två kilometer varje dag i 30 dagar?

Utöver de uppenbara plågorna, som blåsor, ont i leder och minskad livslust, så gick det ganska bra. De sista dagarna kändes mycket bättre än de första och jag fick en helt annan struktur på vardagen när jag prioriterade träning.

Men när det väl kom till resultatet såg jag ingen skillnad. Kanske behöver jag träna mer, hårdare eller göra längre pass för att förbättra mig, för två kilometer varje dag i 30 dagar gav mig ingen fysisk förändring.

Så jag återgår till mitt vanliga liv, men hoppas på en lite bättre kondition, så jag nu kan äta upp chipspåsen ännu snabbare.

Se hela videon i spelaren ovan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kim Jong-Un övervakade kärnvapenövning

Tog felaktigt ut hundratusentals bidragskronor

En man i Örnsköldsvik tog ut totalt drygt 200 000 kronor i föräldrapenning. Problemet? Han var hemma med ett barn som inte hade rätt att vistas i Sverige, skriver Allehanda.

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan
Nationalparker, hamnar och motorvägar ligger under vatten efter omfattande översvämningar till följd av skyfall i flera östafrikanska länder.

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.