Träning

Träning är en typ av målmedveten fysisk aktivitet med planerade, strukturerade och upprepande rörelser som oftast har ett syfte att upprätthålla hälsa, förbättra utseende eller att bli bättre på en idrottsgren, sådan träning indelas i olika kategorier, funktions-, styrke- och motionsträning. Anledningen till att människor tränar kan bero på viktminskning, viktökning, sjukgymnastik, fritidsträning eller elitträning. 


Att träna är viktigt eftersom att våra kroppar är byggda för rörelse, när man tränar händer det mycket i kroppen som leder till att man känner sig starkare och piggare. Hjärtat blir starkare och pumpförmågan förbättras, blodcirkulationen ökar och cellerna kan ta upp mer syre. Kroppen tar lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner som till exempel kortisol och adrenalin. 


Hjärnan påverkas på många olika sätt av fysiks aktivitet, det frigörs olika signalsubstanser som dopamin vilket leder till att motverkar smärta, vid träning förbättras även minne, problemlösning, inlärning och koncentrationsförmåga.


Källa: Battremedaren.se


Gym
Gym, bildkälla: Noella Johansson
idag 10:32
Skidlegendaren Ingemar Stenmark har fått upp ögonen för en ny sport.
igår 11:50
Ett kolsvart 2023 för svenska herrlandslaget. Men det finns ändå ljuspunkter. Som supertalangen Roony Bardghji som uppges vara intressant för europeiska storklubbar efter att ha sänkt Manchester United i Champions League. Det har inte gått att använda mobilen för alla meddelanden, säger han.
2 dagar sedan 12:52
När Felix Monsén kom tillbaka från långtidsskadan hade hela landslaget försvunnit. Nu tränar den svenska fartveteranen med Norge i stället – och kritiserar den svenska satsningen: Ser man krasst på det har vi ju inte varit i närheten av målen, säger han.
2 dagar sedan 11:08
Mathilda Lundström drabbades av en känning i baksidan av ena låret inför VM-genrepet mot Tyskland. Det råder en osäkerhet kring den 26-åriga högersexan inför premiären mot Kina i Scandinavium i Göteborg på fredag.
3 dagar sedan 17:54
Sverige missade pallplatserna i distans. Men åktiderna lovar gott inför kommande skidskyttelopp i Östersund. Jag tar hellre detta resultat än att vi skjuter fullt, vinner men är minuter efter i spåret, säger landslagstränaren Johannes Lukas.
25 Nov, 17:38
Kaos vid sidan av skjutvallen men två pallplatser i världscuppremiären. Konflikten i det franska skidskyttelaget verkar inte ha stört uppladdningen sett till resultaten. Vi är i samma lag och säger hej på morgonen, men vi kommer inte åka på semester tillsammans, säger Julia Simon.
24 Nov, 05:16
Drönare utrustade med hjärtstartare kan oftast vara snabbare på plats än ambulansen vid misstänkt hjärtstopp. Det visar ny svensk forskning som öppnar upp för att flyga fram fler livräddande insatser.
21 Nov, 12:54
Norska skidåkaren Helene Marie Fossesholm meddelade nyligen att hon pausar tävlandet. På en presskonferens berättar nu 22-åringen att hon mår bättre, men att hon inte räknar med att tävla på ett bra tag.
19 Nov, 06:46
Sista teorigenomgången, sista träningen, snart också den sista landskampen. Slutet närmar sig och en tid för avsked. Det är fler än förbundskaptenen Janne Andersson som tackar för sig i och med söndagens EM-kval mot Estland.
18 Nov, 16:06
Offren för terrordådet i Bryssel hedras av fotbollsförbundet och landslaget i samband med EM-kvalet mot Estland. För en månad sedan mördades två svenska supportrar och en skadades. I fredags fick den skadade supportern träffa landslagsspelarna.
17 Nov, 17:34
Carlos Sainz straffas efter att ha kört på ett löst brunnslock på den första träningen inför Las Vegas formel 1-lopp. Den 29-årige Ferrariföraren kommer att få starta tio placeringar bakom den kvalplacering han kör in på inför söndagens race.
14 Nov, 13:42
Robin Olsen har varit osäker på sin framtid som landslagsspelare. Nu vet han vad han vill. Jag är inte klar. Det har gått så bra, det är kul och allt det där, säger han.
14 Nov, 10:06
Norske skidkungen Johannes Høsflot Klæbo missar säsongspremiären i Beitostølen.
13 Nov, 23:34
Skidåkaren Ingvild Flugstad Østberg missar den norska skidpremiären i Beitostølen. 33-åringen stoppas eftersom hennes hälsointyg inte har godkänts. Det uppger det norska skidförbundet i ett pressmeddelande.
13 Nov, 14:04
Minst fyra av Norges landslagsåkare missar helgens längdpremiär på grund av covidsmitta, skriver Adresseavisen. Regerande världscupvinnaren Tiril Udnes Weng är en av de drabbade.
12 Nov, 18:14
Hjärtproblem satte stopp för lagkaptenen Anders Christiansens säsong, stjärnan Sergio Peña åkte fast för rattfylla och hemvändaren Pontus Jansson stängdes av för att ha förolämpat en dopningskontrollant. En kaosartad säsong slutade med att Malmö FF bärgade klubbens 23:e SM-guld.
11 Nov, 17:44
Madelen Janogy gick från barn till barn, log in i mobilkamerorna och kunde inte undgå att höra fansens önskan. "Snälla, stanna!" "Spela Champions League med oss". Jag ska verkligen njuta nu. Såna frågor får vi ta senare, säger Hammarbys färska guldhjälte.
10 Nov, 10:50
Hon meddelade tidigare att hon skulle missa världscuppremiären i slalom på grund av en skada. Nu har Hanna Aronsson Elfman fått tummen upp från läkaren – och kan, trots allt, komma till start.
9 Nov, 22:58
Förlusten mot Tjeckien, 2–5, var ingen höjdare. Däremot gladdes Skellefteåforwarden Oscar Lindberg över beskedet att Andreas Johnson förstärker i klubblaget. Vi behöver det för att få fart på målskyttet, säger han.
8 Nov, 17:02
Inte ens två månader har gått sedan första SHL-matchen – nu debuterar stjärnskottet Carl Lindbom i Tre Kronor. Det är en dröm för alla att representera sitt landslag. Det är sjukt coolt, säger den 20-årige Färjestadsmålvakten.
1 2 3 4 ... 40