Träning

Träning är en typ av målmedveten fysisk aktivitet med planerade, strukturerade och upprepande rörelser som oftast har ett syfte att upprätthålla hälsa, förbättra utseende eller att bli bättre på en idrottsgren, sådan träning indelas i olika kategorier, funktions-, styrke- och motionsträning. Anledningen till att människor tränar kan bero på viktminskning, viktökning, sjukgymnastik, fritidsträning eller elitträning. 


Att träna är viktigt eftersom att våra kroppar är byggda för rörelse, när man tränar händer det mycket i kroppen som leder till att man känner sig starkare och piggare. Hjärtat blir starkare och pumpförmågan förbättras, blodcirkulationen ökar och cellerna kan ta upp mer syre. Kroppen tar lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner som till exempel kortisol och adrenalin. 


Hjärnan påverkas på många olika sätt av fysiks aktivitet, det frigörs olika signalsubstanser som dopamin vilket leder till att motverkar smärta, vid träning förbättras även minne, problemlösning, inlärning och koncentrationsförmåga.


Källa: Battremedaren.se


Gym
Gym, bildkälla: Noella Johansson
igår 09:22
Tonåringar som är uppkopplade överdrivet mycket har högre skolfrånvaro än andra enligt en stor, finsk studie. Men en bra relation med föräldrarna har en skyddande effekt, liksom att vara fysisk aktiv.
3 dagar sedan 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.
12 Apr, 18:42
I Tokyo 2021 tog hon OS-guld och satte världsrekord i tresteg – nu missar Yulimar Rojas sommarens OS i Paris. Venezuelanskan har skadat hälsenan.
11 Apr, 15:36
Hammarby ska försvara guldet, Häcken jagar revansch och AIK är tillbaka. På lördag startar damallsvenskan i fotboll. Här är allt som hänt i lagen under vintern.
11 Apr, 13:58
Magdeburgs målvakt Nikola Portner stoppas från träning och spel för en tid framöver.
7 Apr, 14:50
Kanske var den senaste twisten i Brightons tränarkarusell precis vad Julia Zigiotti Olmes landslagskarriär behövde. Mittfältaren hyllades av förbundskapten Peter Gerhardsson efter EM-kvalpremiären mot England (1–1). Jag utvecklas varje match, säger 26-åringen inför tisdagens hemmamatch mot Frankrike.
5 Apr, 19:48
Trots hjärtstoppet i somras, som höll honom borta från basketplanen i fem månader, ställer Bronny James – son till legendaren LeBron James – upp i NBA-draften.
5 Apr, 19:26
Trots att Sarah Sjöström är mitt i en träningsperiod vann hon överlägset 50 meter fjärilsim vid Swim open i Stockholm. Tiden, 24,92, var en bit från hennes världsrekord på 24,43.
5 Apr, 12:36
Dubbla VM-guld var den perfekta starten på OS-året. När Sarah Sjöström nu tävlar på hemmaplan i Swim Open gör hon det under en intensiv träningsperiod. Det är bra träning att försöka simma fort när man är lite småsliten, säger hon.
4 Apr, 16:42
Norska landslagsstjärnan Frida Maanum kollapsade under den engelska ligacupfinalen. Efter en omfattande läkarutredning konstaterar hennes klubb Arsenal att man inte funnit något hjärtfel.
3 Apr, 12:32
Skidskyttesäsongen är över.
2 Apr, 21:48
Skadesmällarna kommer slag i slag för Manchester United. Landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf tillhör de senast drabbade. Först om en månad väntas han spela igen.
1 Apr, 18:46
Fysisk aktivitet ett par gånger i veckan kan råda bot på sömnproblemen, enligt en ny studie. Men som alltid med träning är det en färskvara.
1 Apr, 17:32
Skadad med U21 senast. Men till den allsvenska premiären var Lucas Bergvall tillbaka för sitt Djurgården – och blev målskytt igen med huvudet. Jag har utvecklats mycket i mitt fysiska spel, säger 18-åringen.
29 Mar, 08:42
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.
28 Mar, 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.
23 Mar, 15:38
Förnedringen i Portugal är förbi. Men först har spelarna noga sett tillbaka på misstagen de gjorde i 2–5-förlusten. Sättet vi släpper in målen på svider lite extra, säger Robin Olsen.
22 Mar, 11:00
Logan Sargeant kommer inte att delta i helgens F1-race i Australien. Stallkollegan Alexander Albon tar över amerikanens bil, efter att Albon kraschat sin egen. Jag skulle aldrig vilja något sånt här. Det är inte lätt att ta, säger Albon.
20 Mar, 14:46
Tre Kronor-målvakten Marcus Högberg missar hela Linköpings SM-kvartsfinalserie mot Skellefteå. 29-åringen har blivit sjuk, mer information än så ger inte hockeyklubben.
19 Mar, 16:56
Så stor har han blivit i Portugal att landets fotbollsjournalister skickas till Aspuddens IP i Stockholm för att söka hans rötter. Viktor Einar Gyökeres skrattar åt det hela. Kul. Det har väl inte varit så många reportage där på senare tid. Det var på tiden, säger han.
1 2 3 4 ... 44