Nyheter24:s Josefine Avelind är imponeras inte av dagens ungdomar.
Nyheter24:s Josefine Avelind är imponeras inte av dagens ungdomar. - Foto: Privat/Francisco Seco/AP

Till alla föräldrar: Lär dina snorungar att inte smygfota folk!

KRÖNIKA. Utsatthet och mobbning. Välkommen till verkligheten i den fysiska världen och i den digitala. Den senaste Tiktok-trenden "Gargamel-snipes" går ut på att smygfota "fula" personer som sedan hängs ut av unga personer. Nyheter24:s Josefine Avelind är less på dagens ungdomar som inte fått rätt uppfostran.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ytterligare en dumdristig tillika förnedrande trend florerar i detta nu på sociala medieplattformen Tiktok

Trenden som sprider sig likt en löpeld kallas för "Gargamel-snipes" och går ut på att smygfota människor i det offentliga rummet. "Gargamel" är namnet på den onda, fula karaktären i den tecknade serien Smurfarna. 

Bilderna tros vara tagna av ungdomar som gör allt för att håna främlingars utseende eller för att de har en funktionsnedsättning. Majoriteten av de smygtagna bilderna är på äldre personer och i de kränkande bildspelet har man lagt till en låt med just titeln "Gargamel". 

Ser man annorlunda ut och skiljer sig från normen ska man hängas ut enligt ungdomarna. Men i själva verket avslöjar de sin egen moraliska omedvetenhet, vilket i det här fallet är lika med noll. 

"Den här trenden skär i hjärtat"

Tiktok riktar sig främst till barn och ungdomar och därför bör det finnas ett tydligt föräldraansvar i vad som publiceras eller inte. Det är vuxnas uppgift att vara delaktiga och övervaka och uppfostra ungdomarna, så de inte utsätter andra för mobbning.

Det är lätt att förstå vad en person som blivit uthängd känner sig. Hur skulle du känna dig om en främling tog sig rätten till att smygfotografera dig? Eller om det var ditt barn eller förälder som utsätts för kränkande fotografering och hånas på sociala medier? Det skulle lämna djupa, djupa spår och jag är rätt säker på att du inte vill vistas ute igen.

Inget av det som publiceras på sociala medier i dag förvånar mig. Men den här trenden (vilket ju inte är en trend egentligen) skär i hjärtat. Det går inte som vuxen att avfärda det här beteendet – det här måste få konsekvenser.

"Hjärtlösa likes och följare på andras bekostnad"

Förnedringsmetoder verkar för många ungdomar vara det "sociala framgångskonceptet" i att jaga hjärtlösa likes och följare – på andras bekostnad. 

Men den här trenden ska däremot du vända på tillsammans med ditt barn. Ett krav på dig som förälder är att prata med dina barn om vad de gör på plattformarna. Och det är din plikt att ditt barn inte uppfostras till en empatilös individ som springer runt och smygfotar främlingar på stan. 

Tänk dig själv om du plötsligt blir viral för att du är ful – hur skulle det få dig att känna?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!