Stockholm

Bengt Kvist: "Storasyster ser dig"

KRÖNIKA. Det var fan bättre förr!


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är kusligt hur George Orwells visioner förverkligas, den ena efter den andra.

Senast är det hemtjänsten i Limhamn-Bunkeflo som monterar in kameror i sovrummen hos sina vårdtagare. De fortsätter därmed en trend som ett femtontal kommuner redan slagit in på. I stort sett i det tysta.

Det som mitt i eländet ändå måste lyftas fram som kreativt är de udda förklaringar som diverse hemtjänstchefer levererar som motiv.

Vårdtagarna vill hellre ha kameror än nattliga besök.

Bara de som vill ha kamera ska få det.

En lampa lyser när de boende blir filmade!

Däremot värjer man sig, med emfas, mot alla tankar på att detta skulle syfta till framtida personalneddragningar. Snarare tvärtom ty man måste ändå hålla beredskapen uppe. Vilken jävla beredskap?

En utschasad undersköterska som snor som en skållad råtta mellan olika byggnader och våningsplan? Och en mobil nattpatrull i andra änden av sta´n med ytterligare en uska?

Om detta är  hårt pressade kommunala chefers desperata och empatilösa svar på ständiga krav på effektiviseringar är det dags att väljarna tar politikerna i hampan och drar ut dem i verkligheten.

Eller kanske att fru äldreministern själv, Maria Larsson, tar ett steg fram och ger anvisningar? Om hon nu hinner för allt intrigerande inför valet av KD-ledare. (behövs verkligen KD, är det inte dags att låta moralsekteristerna försvinna ut till höger?)

Får jag efterlysa fler Winston Smiths som revolterar mot dessa horribla 1984-idéer, tack.

 

Grabbar emellan

Kungen Carl Gustaf åker till Saudiarabien och hänger en medalj på sin kollega kungen Abdullah. En scoutmedalj och tydligen av hög valör eftersom den kostar Abdullah 44 miljoner.

Dollares.

Skänkta till den internationella scoutrörelsen med avsikten, förmodar jag, att underlätta för världens scouter leva upp till sitt löfte om att hjälpa.

Men det känns för enkelt. Scouting ska vara knotiga knän i kortbyxor, vidbränd korv med degigt pinnbröd, otäta luftmadrasser i enkla tält och personligt engagemang.

Inte en kanal att köpa sig fri från uppmärksamhet för att man spösliter kvinnor som vågar sig utomhus utan slöja eller, än värre, djärvs köra bil.

Jag var i Frankrike i helgen och hade nöjet att avnjuta en konsert i den lokala basilikan. I anslutning till detta sålde små scouter almanackor och behållningen gick till att hjälpa barn som levde under svåra förhållanden. T ex barn till gästarbetare i just Saudiarabien.

Det var scouting.

Och vår egen stolthet, H M Konungen, med sedvanlig brist på markkontakt, spelar med. I sin värld.

 

Håkan Juholt

Nu med lätt bismak av Toblerone.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.