Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti vars politik grundar sig i kristendomens värdegrund och människosyn. Partiet förkortas (KD) och grundades den 20 mars 1964. Deras viktigaste frågor rör barn och familj, vård och omsorg, jobb och äldres ekonomi samt tryggheten i samhället.


Ebba Busch är partiledare sedan 2015 då hon tog över posten efter Göran Hägglund. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 6,32 procent av rösterna och 2014 fick partiet 4,57 procent av rösterna.


Partiet har ett kvinnoförbund, studentförbund, ungdomsförbund och seniorförbund. Kristdemokraterna har länge förknippats med vitsippan som varit deras partisymbol sedan 1996. Den 7 april 2017 gick partiet ut med att de byter logotyp och grafiska profil. Numera har logotypen en blå fyrkant som bakgrund, en vit ram och bokstäverna K och D inuti. 

Här är våra senaste nyheter om Kristdemokraterna!

20 Sep, 15:48
Här är de viktigaste förslagen och besparingarna i regeringens budget. Bakom den står Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
15 Sep, 13:32
Regeringspartierna kan inte komma överens om förenklade regler för att ändra juridiskt kön. Nu vänder sig Moderaterna och Liberalerna till oppositionen för att få igenom lagen.
15 Sep, 05:06
Regeringen går vidare med ett förslag om att föräldradagar ska kunna överlåtas till en nära vuxen i barnets liv, trots kritik.
7 Sep, 07:06
Fyra partier ligger och kretsar runt riksdagsspärren, visar en ny mätning från SVT/Kantar Public.
25 Aug, 15:28
Nederländerna nominerar den tidigare utrikesministern Wopke Hoekstra till att ersätta Frans Timmermans som EU-kommissionär, efter det att Timmermans lämnat toppjobbet för att åter bli politiker i Nederländerna.
6 Aug, 21:42
Regeringen tillsätter en utredning som ska ta fram en ny tioårsplan för att bekämpa allt könsrelaterat våld.
5 Aug, 11:54
Alla partiledare utom två deltar i lördagens prideparad i Stockholm. Ebba Busch har andra åtaganden och Jimmie Åkesson är inte välkommen.
4 Aug, 09:24
Den eritreanska festivalen på Järvafältet i Stockholm borde aldrig ha fått arrangeras, enligt Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd. Kristdemokraterna tycker att föreningen som förvaltar marken borde betala tillbaka miljonbelopp. Föreningen anser i sin tur att KD:s utspel är "missvisande".
3 Aug, 06:54
Både Liberalerna och Kristdemokraterna fortsätter att gå dåligt i opinionen, enligt en ny mätning från SVT/Kantar Public.
30 Jul, 09:08
Staten slutade sterilisera transpersoner för att tillåta nya id-handlingar för tio år sedan. Nu finns krav på att juridiskt könsbyte ska bli ännu lättare. Vi ligger efter, säger transaktivisten Warren Kunce.
27 Jul, 20:34
Anklagelserna om rasism i den nytillträdda finländska regeringen fortsätter att hagla tätt. Den här gången riktar sig anklagelserna mot den nya näringsministern Wille Rydman – som tog över när den tidigare tvingats avgå till följd av anklagelser om kopplingar till högerextremism.
19 Jul, 06:02
Hon är chef för 2 324 anställda och har 7,3 miljoner lyssnare. Cilla Benkö angrips dessutom av politiker som vill begränsa public service och möter konkurrens från poddar och ljudböcker. Det är en jättehård press och stundtals är jag helt slut, säger Sveriges Radios vd.
18 Jul, 11:40
Det ser ut som att Sölvesborgs invånare får gå till valurnorna för att rösta om kommunalrådets lön. Den SD-ledda oppositionen har nu samlat in tillräckligt många namnunderskrifter, rapporterar SVT Blekinge.
14 Jul, 22:10
Det blir ingen förtroendeomröstning om Finlands finansminister - i varje fall inte än. Oppositionen har inte lyckats samla majoritet för att kalla in riksdagen från sommaruppehållet.
14 Jul, 11:58
Finansministerns rasistiska skriverier skapar krisläge i Finland. Oppositionen vill att talmannen kallar in riksdagen för en förtroendeomröstning, som lovat att ta ställning till deras begäran. Ett av regeringspartierna har också kallat sin partigrupp till krismöte.
13 Jul, 21:44
Det fortsätter att storma kring Finlands nya regering. En enhällig opposition vill att talmannen ska kalla in riksdagen för en förtroendeomröstning om finansminister Riikka Purra.
11 Jul, 16:30
Det fortsätter att storma kring Finlands nytillträdda regering. Landets finansminister, Sannfinländarnas partiledare, Riikka Purra, har tvingats be om ursäkt för att ha skrivit rasistiska bloggkommentarer.
9 Jul, 08:38
Finlands statsminister Petteri Orpo kommer inte att spräcka sin egen högerregering – och väljer därför att blunda för den kritik som haglat oavbrutet över Sannfinländarna sedan start, menar statsvetaren Göran Djupsund.
30 Jun, 19:12
KD-ledaren Ebba Busch pekar på att Sverige kommer att göra hela Nato säkrare i sitt tal i Visby. Turkiet ska vara tacksamma för den hjälp Sverige kan ge, säger hon från Almedalens scen.
28 Jun, 13:12
Finlands kompromissfyllda högerregering har hamnat i en första konflikt. En av Sannfinländarnas ministrar har visat sig ha kopplingar till extremhögern, varpå regeringskollegor ville tvinga bort honom.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.