Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti vars politik grundar sig i kristendomens värdegrund och människosyn. Partiet förkortas (KD) och grundades den 20 mars 1964. Deras viktigaste frågor rör barn och familj, vård och omsorg, jobb och äldres ekonomi samt tryggheten i samhället.


Ebba Busch är partiledare sedan 2015 då hon tog över posten efter Göran Hägglund. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 6,32 procent av rösterna och 2014 fick partiet 4,57 procent av rösterna.


Partiet har ett kvinnoförbund, studentförbund, ungdomsförbund och seniorförbund. Kristdemokraterna har länge förknippats med vitsippan som varit deras partisymbol sedan 1996. Den 7 april 2017 gick partiet ut med att de byter logotyp och grafiska profil. Numera har logotypen en blå fyrkant som bakgrund, en vit ram och bokstäverna K och D inuti. 

Här är våra senaste nyheter om Kristdemokraterna!

3 dagar sedan 12:11
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.
18 Apr, 11:52
Kristdemokraterna i Åtvidabergs kommunfullmäktige beslutade sig på torsdagen för att gå över till Folklistan. Men nu ångrar sig en av ledamöterna, och väljer att stanna i KD trots allt. Jag har tänkt efter, säger Fredrik Hanström till Corren.
18 Apr, 09:06
Miljöpartiet kräver ett stopp för alla fossila subventioner i EU. Det handlar om närmare 50 miljarder euro varje år. Vi kan lägga de här miljarderna på lantbrukarna, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.
17 Apr, 17:02
Riksdagen röstade klart ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill riva upp lagen så snart som möjligt.
17 Apr, 08:34
Riksdagen röstade klart ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill riva upp lagen så snart som möjligt.
17 Apr, 07:28
Riksdagen har nu röstat ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. Beslutet kom efter en maratondebatt i riksdagen.
16 Apr, 09:56
KD lanserar ett första konkret förslag inför EU-valet i juni – en "migrationspakt 2.0". Vi måste se till att få slut på årtionden av asyllotteri, säger partiledaren Ebba Busch.
9 Apr, 13:44
Norska kommunen Drammen ville bara ta emot ukrainare – och inga andra flyktingar. Det kontroversiella beslutet har nu stoppats av statsförvaltaren i Oslo och Viken, ungefär motsvarande landshövdingen, rapporterar flera medier.
9 Apr, 12:56
KD-ledaren Ebba Busch är inte orolig för att partiet ska tappa röster till avhopparen Sara Skyttedals nya projekt, kallat Folklistan. Men jag tycker att det är ett ganska bra namn, säger Busch med ett leende.
8 Apr, 16:12
Folklistan behöver inte komma in i EU-parlamentet för att skapa problem för de etablerade partierna. Det kan räcka med några tiotusentals röster. Det behövs inte mycket för att KD ska hamna under fyraprocentsspärren, säger statsvetaren Sofie Blombäck.
8 Apr, 11:06
Den före detta politikern Jan Emanuel har varit med och bildat Sara Skyttedals nya parti Folklistan. Han är också partiets toppkandidat inför EU-valet. När partiets politiska agenda presenterades var den full av stavfel.
5 Apr, 16:59
Sara Skyttedal presenterar sitt nystartade parti Folklistan i ett direktsänt intervjusamtal i programmet "100%" med Henrik Jönsson vid klockan 11 på måndag, meddelar Jönsson på X.
5 Apr, 13:20
Moderaternas riksdagsgrupp verkar ställa sig bakom den omtvistade könstillhörighetslagen. "Riksdagens 6 av 8 partier står bakom detta och det är hög tid till att gå till beslut”, säger gruppledaren Mattias Karlsson efter ett krismöte. En M-källa säger till TT att det handlar om att rädda statsminister Ulf Kristersson auktoritet.
5 Apr, 12:44
Riksdagens socialutskott har ställt sig bakom en ny lag om att lättare kunna ändra juridiskt kön. Debatten om lagen har varit intensiv, och KD och SD är emot. De andra partierna är för – men inom dem finns stora slitningar. Det här handlar lagen om:
5 Apr, 11:06
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tar strid för att stoppa förslaget till könstillhörighetslag i riksdagen. Men då behöver de locka över missnöjda ledamöter inom andra partier. Men Moderaterna, där det funnits intern splittring i frågan, verkar ställa sig bakom förslaget.
4 Apr, 14:26
Trots dementierna, så deltog Jan Emanuel Johansson när Sara Skyttedals parti Folklistan grundades. Det visar protokoll som Flamman läst.
4 Apr, 12:58
Riksdagens socialutskott har ställt sig bakom en ny lag om att lättare kunna ändra juridiskt kön. Debatten om lagen har varit intensiv. KD och SD är emot. De andra partierna är för – men inom dem finns stora slitningar. Det här handlar lagen om:
2 Apr, 14:25
Erik Slottner (KD) är sedan 2022 Sveriges civilminister. Här är allt om Erik Slottner: Parti, partner och utbildning. Läs mer på Nyheter24!
2 Apr, 12:00
Sara Skyttedal startar nytt parti inför EU-valet, skriver tidningen Expressen.
21 Mar, 05:30
Tidöpartierna är oense kring en ny könstillhörighetslag. Nu bearbetas ett förslag där M och L rundar regeringskansliet. Försöken från SD och KD att skjuta upp beslutet har hittills misslyckats.
1 2 3 4 ... 33