Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är ett politiskt parti vars politik grundar sig i kristendomens värdegrund och människosyn. Partiet förkortas (KD) och grundades den 20 mars 1964. Deras viktigaste frågor rör barn och familj, vård och omsorg, jobb och äldres ekonomi samt tryggheten i samhället.


Ebba Busch är partiledare sedan 2015 då hon tog över posten efter Göran Hägglund. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 6,32 procent av rösterna och 2014 fick partiet 4,57 procent av rösterna.


Partiet har ett kvinnoförbund, studentförbund, ungdomsförbund och seniorförbund. Kristdemokraterna har länge förknippats med vitsippan som varit deras partisymbol sedan 1996. Den 7 april 2017 gick partiet ut med att de byter logotyp och grafiska profil. Numera har logotypen en blå fyrkant som bakgrund, en vit ram och bokstäverna K och D inuti. 

Här är våra senaste nyheter om Kristdemokraterna!

2 dagar sedan 07:02
Tre partier hamnar under fyraprocentsspärren i en ny opinionsundersökning som Indikator Opinion gjort för SR Ekot. Det är Centerpartiet med 3,8 procent, Liberalerna med 3,2 procent och Kristdemokraterna med 2,7 procent.
3 dagar sedan 03:10
Sverigedemokraterna befäster sin position som Tidöpartiernas största parti, visar DN/Ipsos mätning. I mätningen har SD ett försprång framför Moderaterna på 5 procentenheter.
24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
17 Nov, 10:44
Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund kritiserar regeringspartierna för att kopiera Sverigedemokraterna. Tiden vi är inne i är mörk, säger han i ett kongresstal.
10 Nov, 06:00
Kristdemokraterna kämpar med bottenlåga opinionssiffror och året har präglats av uppslitande interna strider. Nu laddar partiet om med en gammal hjärtefråga – familjepolitiken.
9 Nov, 09:12
Andelen politiker som utsattes för trakasserier, hot och våld var mindre i fjol än under valåret 2018, visar Politikernas trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet. Men det är allvarligt att så många unga politiker utsätts för brott, enligt Brå.
6 Nov, 21:36
Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Tullingepartiet och avhoppade socialdemokrater tar över styret i Botkyrka. Det fastställdes på ett extra kommunfullmäktige på måndagen, skriver Mitti.
3 Nov, 07:32
Moderaterna kämpar i motvind. Endast när det gäller försvarsfrågan har partiet ett starkare förtroende än alla andra partier, visar en ny mätning.
18 Okt, 11:38
Moderaterna i Botkyrka har kallat till en pressträff på onsdagen.
16 Okt, 20:02
Samtliga riksdagspartier hade ansökt om bidrag och nu har partibidragsnämnden sagt sitt. Totalt drygt 168 miljoner kronor i statligt stöd har fördelats mellan partierna för året 2023/24.
13 Okt, 07:44
Sverigedemokraterna sitter inte i regeringen. Men väljarna anser att SD är det parti som haft störst inflytande över regeringens politik, visar en DN/Ipsos mätning.
10 Okt, 13:40
Sara Skyttedal tänker utmana som toppnamn på Kristdemokraternas EU-lista inför Europaparlamentsvalet nästa år. Jag uppfattar att stödet i partiet är större än vad jag kanske hade kunnat ana, säger hon.
3 Okt, 16:42
Kristdemokraternas partistyrelse, med Ebba Busch i spetsen, vill överge förslaget om en barnomsorgspeng för den som tar hand om sina egna barn hemma.
27 Sep, 07:06
Kristdemokraterna får 2,6 procent i en ny väljarbarometer som Indikator Opinion gör för Sveriges Radio Ekot. Läs mer om mätningen här.
26 Sep, 21:00
Kristdemokraterna är ensamt parti under riksdagsspärren med 3 procent av väljarstödet, visar DN/Ipsos senaste mätning. Det är partiets sämsta notering hos Ipsos på över fem år.
20 Sep, 15:48
Här är de viktigaste förslagen och besparingarna i regeringens budget. Bakom den står Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.
15 Sep, 13:32
Regeringspartierna kan inte komma överens om förenklade regler för att ändra juridiskt kön. Nu vänder sig Moderaterna och Liberalerna till oppositionen för att få igenom lagen.
15 Sep, 05:06
Regeringen går vidare med ett förslag om att föräldradagar ska kunna överlåtas till en nära vuxen i barnets liv, trots kritik.
7 Sep, 07:06
Fyra partier ligger och kretsar runt riksdagsspärren, visar en ny mätning från SVT/Kantar Public.
25 Aug, 15:28
Nederländerna nominerar den tidigare utrikesministern Wopke Hoekstra till att ersätta Frans Timmermans som EU-kommissionär, efter det att Timmermans lämnat toppjobbet för att åter bli politiker i Nederländerna.
1 2 3 4 ... 31