Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson om slagsmålet som skakar den svenska extremhögern

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om hur 30 november blev något annat än tänkt för extremhögern.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Den här dagen kunde ha blivit en dag som skrevs in i historieböckerna som en dag av framgång för den sargade svenska vit makt-miljön. Den 30 november som förr om åren var en dag för demonstrationer och styrkebesked från Sveriges nazister skulle bli dagen då det blev känt att rörelsen hade värvat över en riksdagsledamot som talare på en stor demonstration i mitten av december. Men när nyheten väl var ute i svenska medier kom nästa nyhet. Nationaldemokraternas partiledare, den omstridde Marc Abramsson, hade blivit misshandlad på sitt partikansli – av en allierad.

Den 10 december är det tänkt att merparten av de svenska högerextrema organisationerna ska demonstrera i centrala Stockholm. Demonstrationen är en fortsättning på den årliga Salemmarschen. En av nyckelpersonerna bakom den kommande demonstrationen är rastänkaren Magnus Söderman. Söderman var tidigare en av den ledande i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen höll år 2003 ett klassiskt tal där han bland annat sa följande: "Vi väcker gudarna och när dessa har vaknat kan så kan man inte fly undan Ragnarök. Det vill vi inte heller. Vi behöver den renande elden. Så låt trumpeterna blåsa till anfall. Låt svärden blixtra. Segern ska bli vår. Hell seger!”.

Demonstrationen den 10 december skulle vit makt-rörelsen som varit splittrad de senaste åren för en gångs skull gå i enad front genom Stockholm. Visst, Svenska Motståndsrörelsen och de fantasifulla etnopluralisterna i Nordisk Ungdom skulle inte delta men resten av gänget skulle vara med. Talarlistan såg ut bli gedigen. EU-parlamentarikern Nick Griffin från British National Party ska komma. Och idag slog bomben ner. En hitintills anonym riksdagsledamot ska tydligen också hålla tal. Spekulationerna om vem av alla de 349 riksdagsledamöterna det skulle vara har föga förvånande tagit fart och en sådan pr-potential var det länge sedan Sveriges nazister satt inne på.

Sedan hände det som inte fick hända. Expo.se avslöjade att Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson blev igår kväll misshandlad på sitt eget partikansli. Personen som anmälts för misshandeln är dock ingen politisk motståndare. Det är en ledande svensk nazist som är en av personerna som dragit igång den nybildade organisationen Förbundet Nationell Ungdom (FNU). Enligt en källa till Expo började bråket efter att flera nationaldemokrater beväpnat sig med batonger och knivar för att ge sig på FNU-aktivisten. Sedan FNU bildades har de haft ett nära samarbete med Abramssons parti.

Den 30 november år 2011 skulle bli en historisk dag för ”den nationella rörelsen”. Stora ord om riksdagsmän slutade med en misshandlad partiledare på ett partikansli i Rågsved. Den svenska vit makt-rörelsen må ha förändrat sin retorik och utseende. Men sekterismen är fortfarande densamma.

/