Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alex Bengtsson: "Likheten mellan Abiola Dauda och Jimmie Åkesson"

- 07/12/2011, 15:30 -
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.

Privat

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om fotbollsspelarna från Sölvesborg.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För fyra år sedan gjorde fotbollsspelaren Abiola Dauda succé i division två-laget Sölvesborgs GoIF. På 25 matcher lyckades anfallaren med konststycket att göra 23 mål. Dauda, som kom från Nigeria och har klubben Grassroot FC som moderklubb, värvades året därpå av allsvenska Kalmar FF. Samma säsong vann klubben sitt första SM-guld.

Abiola Dauda och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har vandrat på samma vägar. De har sett samma horisont i den vackra lilla blekingska staden vid Östersjön där Jimmie fortfarande bor när han inte hänger i Stockholm. De har förmodligen handlat på samma ICA Supermarket på Södergatan som bara ligger ett stenkast från både Stadshotellet och stationen.

De har båda ett gemensamt intresse. Det är vida känt att Jimmie Åkesson är fotbollsfantast ute i fingerspetsarna. Han har besökt internationella mästerskap och följer favoritlaget Mjällby AIF så mycket han hinner. Få känner till att Jimmie själv lirade boll långt upp i tonåren. På många sätt har alltså Jimmie Åkesson mer gemensamt med Abiola Dauda än vad han har med många andra i det här landet - kanske till och med mer än vad han har gemensamt Björn Söder. Precis som Dauda har han förstått storheten i det gröna fältets schack och de båda har Sölvesborg att tacka för mycket av det de är i dag.

Men för Jimmie är det ju inte så. Jimmie Åkesson företräder ett parti vars nya partiprogram än mer blundar för de uppenbara likheterna mellan honom själv och den målfarlige anfallaren i Kalmar FF. I Sverigedemokraternas nya partiprogram har det de kallar för ”den svenska identiteten” blivit avgörande för hur de rangordnar människor. Den svenska identiteten är överordnat allt annat. Skulle du framförallt identifiera dig som fotbollsnörd, sölvesborgare eller något annat så får du problem. Sverigedemokraterna vill indirekt bestämma vad som är viktigast. Inte bara för Jimmie. Utan även för Abiola Dauda och alla andra kvinnor, män, mammor, pappor och allt vad vi nu är som bor i det här landet.

Sverigedemokraternas klassiska paroll ”Vi säger vad du tänker” känns på så vis mer som ett hot än ett konstaterande.