Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "Extremhögerns nya hatobjekt"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om att Fredrik Reinfeldt står på sig och försvarar invandringspolitiken mot rasisterna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Sedan Mona Sahlins sorti från politikens centrum framstår statsminister Fredrik Reinfeldt allt mer som extremhögerns största hatobjekt bland landets politiker och offentliga personer. Den moderate politikerns ständiga avståndstaganden från Sverigedemokraterna retar gallfeber på både partiets företrädare och den rasistiska nätpöbel som är en viktig beståndsdel i Jimmie Åkessons partis propagandaapparat.

Få partiledare väljer idag att beskriva Sverigedemokraterna som högerextrema eller rasistiska. Trots partiets ständiga hatretorik mot landets muslimer och trots det faktum att Sverigedemokraterna i sitt partiprogram indirekt vill göra inskränkningar i både yttrandefrihet och religionsfrihet så är det framförallt Reinfeldt och vänsterns nyvalde ordförande Jonas Sjöstedt som beskriver Sverigedemokraterna som rasister eller högerextrema.

Extremhögern har också för vana att ta lösryckta citat där deras motståndare uttryckt sig antingen klumpigt eller på ett sätt som de främlingsfientliga kan dra nytta av. Reinfeldts uttalande för några år sedan om att ”svenskhet är bara barbariet” används som ett frekvent bevis för Reinfeldts så kallade ”svenskfientlighet” och ”landsförräderi”. Att Reinfeldts uttalande var en parafras till ett citat från skalden Essias Tegnér som löd: ”- All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt” det struntar rasisterna i. Kanske beror det på att de själva har en vana att hylla just Tegnér.

Statsministerns försvarande av den förda invandringspolitiken irriterar givetvis folk i alla läger. Flyktingrörelsen kräver gång på gång på att Reinfeldt ska ta migrationsminister Tobias Billström rejält i örat för den förda massavisningspolitiken. Men på andra sidan står Sverigedemokraterna och den resterande extremhögern och kräver att Reinfeldt ska gå i samma fotspår som sina kollegor i andra europeiska länder och anpassa sin retorik och politik och på så vis köpa de rasisternas världsbild. Men den svenske statsministern står på sig och vägrar att ta till sig av de högerextrema propagandisternas eviga klagan. Det ska han givetvis ha all heder för.

/