Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

Alex Bengtsson: "Skräckscenariot existerar redan"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om att många i dag är tvingade att jobba efter att de fyllt 75 år.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Fredrik Reinfeldts utspel om att vi i framtiden kommer behöva arbeta fram tills vi fyllt 75 år har retat gallfeber på folk. Så väl mannen på gatan som den tjattrande klassen på Twitter har gått bärsärkargång. Men för många människor på landsbygden är det redan ett faktum att man arbetar långt efter att man fyllt 65 år.

Statsministerns utspel går att kritisera ur en massa synvinklar. I en tid då ungdomsarbetslösheten stiger i höjden kanske det inte heller är så värst taktiskt att alldeles plötsligt föreslå att folk ska behöva arbeta längre. Det blir så att säga verklighetsfrånvänt. Men en sak stör mig i reaktionerna kring statsministerns utspel. Jag har än så länge inte hittat någon som har slagit fast att många människor i det här landet faktiskt jobbar tills de stupar. Det är redan en realitet att arbetare dör på sina arbetsplatser. Att folk inte håller ens till de har fyllt 65 år.

Men sedan finns det en grupp som vare sig de vill eller inte jobbar till och med längre än de fyllt 65 år.  Jag tänker i första hand på egenföretagare inom yrkesgrupper som lantbruk och fiske. Här handlar det om yrkesgrupper där det förvisso många gånger handlar om en passion för arbetet, det är en del av de arbetandes identitet, men många gånger handlar det om att de inte har något val. Folkpensionen är oanständigt låg och ska en lantbrukare eller fiskare pensionera sig kan han eller hon glömma att bo kvar på gården eller i huset.

Omkostnaderna är alldeles för höga. Gårdar och hus längs kusten där de boende ofta har bott i hela livet säljs på löpande band till nyrika stadsbor. Sådan är verkligheten och för många yrkesfiskare räcker det inte ens med fisket för att ha råd att behålla huset. Trots att de har passerat pensionsålder får de extraknäcka på annat håll.

Dessvärre finns det i dag inte något parti som tar dessa grupper på allvar. Småbrukare och så kallade kustnära fiskare är två yrkeskategorier som det snarare är politiskt trendigt att hacka på. För högern är dessa småföretagare ointressanta och stora delar av arbetarrörelsen och vänstern ser inte dessa grupper på grund av ideologiska skygglappar.

Att kritisera Reinfeldts utspel kan man givetvis göra på många olika sätt. Men ska man göra det seriöst kan man också konstatera att skräckscenariot redan är existerande för människor på den svenska landsbygden.

/