Alex Bengtsson: "Varför generaliserar inte SD om sig själva?"

Nyheter24:s krönikör Alex Bengtsson skriver om den senaste tidens uttalanden från SD-företrädare.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Låt oss använda lite SD-logik för en gångs skull. 

”Jag vill egentligen inte uttrycka mig kategoriskt, men måste generalisera”. Orden är Jimmie Åkessons från en intervju i Borås Tidning för några år sedan. Under mina år som både reporter och föreläsare har jag stött på denna typ av argumentation förmodligen lika många gånger som en genomsnittlig sverigedemokratisk politiker säger det påhittade ordet ”massinvandring”. Det ligger nämligen i de intolerantas logik. De måste generalisera. Det är därför de tar upp exempelvis specifika brott för att sedan, ja just det, ”generalisera”.

Låt mig ta ett talande exempel. För några år sedan uppmärksammades det i media att det i förorter till några av landets större städer hade förekommit stenkastning mot bussar. Sverigedemokraterna och andra grupper vars retorik bygger på att kollektivt skuldbelägga var inte sena med att utnyttja denna förekomst av kriminalitet i sin retorik. Stenkastningen blev en i raden av bevis för att det mångkulturella samhället var dödsdömt samt ett slags berättigande av kravet om att Sverige borde stoppa eller i alla fall kraftigt begränsa invandringen från utomeuropeiska länder. 

Varför? Jo, det är ju uppenbart, menade sverigedemokrater och andra ”sanningssägare”. Dessa brott hade begåtts i områden där det bor många invandrare och, ja just det, ibland måste man ju ändå generalisera…

Av någon outgrundlig anledning tog Sverigedemokraterna aldrig upp min hemby Frillesås som exempel som under samma period också drabbades av stenkastning mot bussar. Kanske berodde det på att SD skiter i folket på landsbygdens utsatthet eller så kunde helt enkelt inte ”generalisera” om ett litet kustsamhälle i en kommun som då inte tog emot några flyktingar. 

"Skulle de använda sin egen logik skulle de se sig själva som Gyllene Gryning"

Sverigedemokraterna gillar alltså att generalisera. Men bara när det kommer till folk som de inte vill ska finnas i Sverige. För hade Sverigedemokraterna varit konsekventa i sitt generaliserande hade förmodligen partiet betecknat sig själva som rasister idag. 

Varför? Jo, för att nu är väl exemplen ändå så pass många på sverigedemokrater som har uttryckt sig rasistiskt att man ändå borde, likt SD-politikerna själva, kunna ”generalisera”. Är det inte en sverigedemokrat som menar att ”det ligger i romers kultur att råna” så är det en sverigedemokrat som menar att ”vissa folkgrupper har lägre IQ” eller någon SD-politiker som kallar män för från Mellanöstern för ”medeltidsmän”. Listan skulle kunna göras till en bok, tjock som koranen, med rasistiska uttalanden från folkvalda sverigedemokrater. 

Enligt Sverigedemokraterna är dessa uttalanden något som kommer från ”enskilda företrädare”. Skulle de använda sin egen logik skulle partiet var ett rasistparti i stil med Gyllene Gryning i Grekland. Men, nej då.

Jag säger som Sverigedemokraternas första partiledare Anders Klarström: Inkonsekvensen är uppenbar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lokförare skadad i tågkrock

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.