Alex Bengtsson.
Alex Bengtsson. - Foto: EXPO

Hur mycket rasism tål Sverige?

Nyheter24:s krönikör Alex Bengtsson ger sig in i debatten om partiledardebatten i Agenda. Det är partierna som har problem, inte SVT.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

När det var partiledardebatt i Agenda för ett par söndagar sedan valde jag att se El Clasico istället. Jag tänkte att debatten gick att se senare. Men väl under matchen kunde jag inte hålla mig ifrån Twitter där ledarskribenter, ungdomspolitiker och andra engagerade människor tyckte till och återgav vad som sades.

Bilden jag fick av debatten genom mitt Twitterflöde var att den var enormt polemisk, att Fredrik Reinfeldt stod och sov och att debattklimatet vad det gällde invandringspolitiken nu höll på att bli
som i Danmark. Därför skyndade jag mig hem efter matchen för att se debatten på SVT Play.

Döm om min förvåning när tonläget i debatten var mer sömnigt än statsministern som de facto var riktigt aktiv i debatten och inte alls så tyst som vänstersinnade twittrare frenetiskt hävdade. Vad det gällde Agendas anmärkningsvärt ställda fråga ”Hur mycket invandring tål Sverige?” så sa Jimmie Åkesson ungefär det han brukade säga plus att han lade till en jättemärklig liknelse om en doktor och en hammare. I övrigt inget nytt under solen.

Många har reagerat hur Agenda ställde frågan om invandringen. Det är just detta som ska vara intäkten för att debattklimatet skulle ha blivit som i Danmark där media och partier från höger till vänster har anpassat sig efter Danskt Folkepartis antimuslimska och främlingsfientliga retorik. Det är måhända sunt att antirasister från höger till vänster reagerar på hur Agenda ställde frågan men man kan också ställa sig frågan vad det är konsekvensen av.

Sverigedemokraterna kan bara diktera villkoren för hur debatten om migration ska föras så länge ingen annan aktör väljer att prioritera frågan i sådan hög utsträckning att Sverigedemokraternas perspektiv blir sekundärt. Det var uppenbart under partiledardebatten att ingen av de andra sju partiledardebatten är så pass trygga i sin politik vad det gäller invandringen att de kunde förskjuta debatten till sin favör.

Duktiga migrationspolitiska talespersoner och enstaka kampanjer i all ära men så länge inget parti sätter invandringen och integrationen så högt på sin agenda kommer Sverigedemokraterna fortsätta att ”äga frågan”. Hade något av de andra sju partierna prioriterat antirasismen tillräckligt hade Agendas frågeställning istället kunnat vara ”Hur mycket rasism tål Sverige?” eller ”Hur hjälper vi de flyktingar och invandrare som kommer till Sverige den närmaste tiden?”.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Befria oss