Vem är jag idag?

"Vem är jag idag?" Den frågan ställer Hanna Fridén sig själv när hon summerar de senaste åren i sitt liv - som reflekterats inte minst på nätet - och blickar framåt inför 2013 och en ny blogg hon börjat arbeta med.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

Häromdagen började jag arbeta med nya blogg. Den är inte uppe ännu. Jag sitter med designen och innehållet som ska finnas med vid lansering, men det bör inte ta särskilt lång tid. Jag stängde ner min blogg relativt tidigt år 2012. Eller egentligen – Jag hade glömt betala mitt domännamn, men när den togs ner så kände jag mig oerhört lättad och befriad vilket ledde mig till beslutet att jag nog skulle ta en semester från det. Efter 6 år kan det sägas vara befogat.

Men vem är jag idag? Jag ställde mig själv den frågan här om dagen, när jag plöjde mina bloggar från de sex gångna åren. Några kompisar från utlandet hade nämligen hittat dem och roats och förvirrats om vartannat. Personen de lärde känna var ju nämligen rätt reserverad, väldigt seriöst, och skulle förmodligen rynka på näsan om de ens fällde minsta lilla kommentar om hennes utseende. Ärligt talat så visste de ju inte ens att jag var en tjej till att börja med, för att uppmärksamheten i det avseendet var helt oönskad från min sida.

Sedan finner de bloggarna, alla dagens outfit, alla bilder av varierande natur och utseende. Någon där jag poserar med, ska vi säga, ytterst lite kläder – Mer rolig än sensuell, men ändå. En annan där jag har en tampong doppad i hallonkräm, som jag sedan glatt stoppar i min mun. Ett par bilder där jag står på mitt ena ben, med det andra bakom mitt huvud. Och ja, givetvis, i alla fall fem-sex stycken där jag poserar sittandes på min toalett. Toaletten och magen, vilka ämnen! Kanske det jag var mest känd för under en lång period.

Sedan var det alla festbilder, och speciellt alla bilder med alla snygga killar. Jisses, vad många snygga killar jag hängde med! Vad hände med det, tänkte jag väl lite buttert, Men visst – jag slutade ju gå ut, jag blev sambo, jag började spela datorspel igen. Men vilka bilder! Sedan bläddrade jag igenom ett antal mycket arga blogginlägg och förvirrades över mitt humör. Jisses, det var ju rätt instabilt där ett tag, det märktes att lusten gått ur mig.

Jag är inte missnöjd över något, jag är rätt glad över alla perioder jag har haft i mitt liv. Allt roligt jag haft, alla erfarenheter jag fått, både från det lättsamma och det ytliga såväl som det svårmodiga och djupa. Den jag är idag bär med mig något från alla perioder, för oavsett olikheterna, jag var självklart alltid jag. Samma grund, samma själ, samma känslor och tankar.

Men det här är något som jag vet att många, många inte håller med mig om. Även om jag klarat mig förhållandevis bra från skuldbeläggande och dumförklaranden på grund av provokativa eller löjliga bilder, och mitt något stora ego när det kommer till mitt fejs, så finns det såklart en hel del människor som ser annorlunda på det.

Jag möter det hela tiden, från såväl män som kvinnor. Folk skriver det till mig, säger det till mig, skriver det om mig på internet. Inte sällan skriver folk vad bra det är att jag blivit mer intelligent, något som jag i ärlighetens måste säga att jag inte är - jag är densamma jag alltid varit. En del av dem är sexister, andra bara en del av det kollektiva skambeläggandet av kvinnor som existerar i vissa grupper, en del av dem även feminister. De må motivera sin åsikt olika, men det bubblar ner till samma sak: Kvinnor som syns - speciellt om de är attraktiva och tilldragande - är dumma och något mindre värda än andra människor.

Under de två sista åren av bloggande tog jag beslutet att ha mycket färre bilder i min blogg, för att jag upptäckt hur mycket svårare det var att få respekt. Det hjälpte väldigt mycket, och jag tror inte att de inlägg jag skrev mot sluttampen skulle ha blivit så uppmärksammade om bilderna fortfarande haft en plats där. Jag har nämligen skrivit betydligt bättre saker tidigare inom samma områden när jag hade en betydligt större blogg, men då var det ju varvat med en del outfits. Med tanke på hur många det var som, av princip, bestämt sig för att jag var dum i huvudet på grund av dem så fanns det en ovilja att ta till sig av de texter som, egentligen, var av samma slag som dagens.

Jag vet inte riktigt hur jag vill göra med det nu. Jag står verkligen inte bakom åsikterna som nämns ovan, jag anser att de är konservativa och fördomsfulla, jag har aldrig sett en motivering som jag kan hålla med om till det minsta. Jag är absolut av åsikten att det inte ska behövas, att en kvinna inte ska värderas som sämre på grund av att hon inte vill banta, sminka sig eller raka sig.

Men det gäller också kvinnor som gör det. Man ska gå på problematiken med att alla kvinnor åläggs krav på att sköta sitt utseende till en absurd nivå jämfört med män, men inte genom att sparka på andra kvinnor.

Så hur ska jag göra med min nya blogg? Ska jag underkasta mig den konservativa massans värderingar, utav rent självförsvar och kanske en gnutta lättja? Eller ska jag göra precis vad jag känner för, riskera att förlora en del respekt, och stå upp för vad jag tycker?

Jag vet inte riktigt ännu, vi får se, men på något vis hoppas jag kunna motarbeta det här föraktet och fortsätta kämpa för att kvinnor ska kunna få göra precis hur de vill.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

20 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.