Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sluta stirra dig blind på åldern"

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Nyheter | 16/01/2013 17:29

Söndagens SVT Agenda bjöd bland annat på ett inslag om att Sverige inte tar vara på äldre politikers kompetens. Istället för att stirra sig blind på åldern, tycker jag att man borde se till ledarskapet, skriver Seher Yilmaz i dagens krönika.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I programmet lyftes USA som ett gott exempel där ålder ses som ett tecken på erfarenhet och kompetens, att så inte var fallet i Sverige. 

Den svenska regeringens ålderman, Carl Bildt, påstods tillföra mer till regeringen än dess yngre medlemmar. Det man då glömmer bort är att Bildt kom in i riksdagen när han var 30 år gammal. Han har haft tid att öva på sina politiska förmågor. Han var inte 63 år gammal första gången han blev minister.

Centerpartiet genomgår just nu en kris. Både internt och externt har misslyckandena bland annat skyllts på att partiledare Annie Lööf är oerfaren på grund av sin låga ålder. Det argumentet irriterar mig. Även en gammal person kan vara oerfaren inom ett visst område, man blir inte en duktig partiledare bara genom att vara gammal. 

Diskussionen borde istället handla om vilket ledarskap som krävs av en partiledare. Att skylla på åldern löser inga problem. Dessutom borde man se till hela partiledningen som sådan. Även om Annie Lööf är partiledare, är hon faktiskt inte ensam om att leda partiet. Ändå blir mycket hennes fel utifrån argumentet att hon är ung.

Visst är det naturligt att en äldre person kunnat öva fler år än en ung person. Men erfarenhet är ingen garanti för ett gott ledarskap. Därför är det viktigare enligt mig att en ledare vågar och förstår hur man leder, än att de har all erfarenhet i världen. 

Det handlar inte om ålder. Det handlar om att fokusera på ledarskapet.