Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"När ska vi inse att det är ute att snusa?"

Nyheter24:s Matilda Andersson.

Nyheter24:s Matilda Andersson.

Privat

Krönika. Kolumn | 14/03/2014 14:05

Nyheter24:s Matilda Andersson om att den svenska snusromantiken är patetisk.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför fortsätter vi försvara snuset? Idrottsstjärnor som snusar. Näringslivstoppar. Politiker som öppet pillar in prillan under läppen.

Drygt en miljon svenskar snusar dagligen. Av dessa är omkring 80 procent män och 20 procent kvinnor. Enligt siffror från Swedish Match snusar omkring 26 procent av den manliga befolkningen och 6 procent av den kvinnliga.

Jag har själv varit en av dem. Började när den lilla rosa plåtasken kom med miniprillor. Kan såhär i efterhand erkänna att jag kände mig tuff. Då var det inte särskilt vanligt med snusande tjejer. I gymnasiet var det rökning som gällde. De som snusade var äldre kvinnor på landsbygden och så en del yngre, de tjejer som hade koll. Som hade kläderna som alla andra skulle fatta var trendiga först ett halvår senare.

De som inte äcklades av den lilla prillan tyckte att det var lite häftigt med snusande tjejer. Det kom en viss pondus med prillan.

Denna pondus har sedan dess varit ihållande. Det är inte skamligt att snusa i Sverige. Rökare får ofta offentlig skit. "Med cancerpinnen som sista hopp", medan snusare är mer än socialt accepterade. Idrottsmän stoppar in en prilla under eftersnacket. När mäktiga kvinnor inom modevärlden blir intervjuade fingrar de på en dosa. Skådespelerskor och sångerskor i creddiga band vägrar dölja dosan. Politiker står på filmpremiärer och pillar in en under läppen.

När snuset hotas gaddar svenskarna ihop sig och kämpar eniga mot den yttre fienden EU. Vi kanske inte har något försvar när ryssen kommer men om prillan hotas står vi eniga.

Snusromantiken är sjuk

För 40 år sedan var det rökningen. I dag blir rökare påhoppade på stan. Offentliga människor som inte jobbar på Dramaten gömmer i möjligaste mån cigaretten.

När ska vi inse att det är lika ute att snusa?

Tycker du att det är ute att snusa?