Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ett brev till en rasist

Nyheter24:s praktikant Soulaf Ibrahim.
1 av 1

Nyheter24:s praktikant Soulaf Ibrahim.

Letti Freivalds

Krönika. Soulaf Ibrahim | 18/06/2014 13:51

"Jag känner hur ni tittar på mig. Mitt enda fel är att mitt hår är mörkt", skriver Nyheter24:s praktikant Soulaf Ibrahim.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är en vanlig kvinna och kommer från Syrien. Jag har med mig mina vanor och övertygelser, men respekterar hur andra tänker. Ni har rätt att vara rädda om ett spännande land som Sverige, men frågan är vilka ni är rädda för. Är det invandrarna?

Invandrare är som andra människor. Det är sant att de kommer från olika länder men de är inte farliga som ni tänker. Tvärtom kan de vara riktiga pärlor med massa erfarenheter från sina hemländer.

Jag vet hur ni tänker om invandrare, att de är dumma i huvudet och kommer hit för att utnyttjar Sveriges humana lagar.

Nej, vi är inte så. Vi är som vilka som helst och vi har bland oss både brottslingar och läkare. Vi har bland oss några få som utnyttjar lagar och många som kämpar för att utveckla sig själva så fort som möjligt för att jobba. Så att vi genom att betala skatt kan återgälda det Sverige gjort för oss.

Jag känner hur ni tittar på mig. Mitt enda fel är mitt hår är mörkt. Jag vet att ni tänker att vi är våldsamma. Ser hur arabländer strider mot varandra. Men krig har drabbat de flesta länderna i världen.

Bara för att det är krig i våra länder betyder det inte att vi som bor där gillar våldets väg. Hur många andra, betydligt mer välmående länder har intressen i kriget i Syrien? Eller situationen i Irak?

Kriget har tvingat oss att lämna våra hem och jobb för att leta efter en dräglig levnadsstandard och Sverige har säkerställt det.

Ni tänker också att vi växt upp i samhällen där kvinnor diskrimineras, men jag och tusentals kvinnor som är uppväxta i Syrien hade rätt att studera, resa och jobba. Våra familjer stöttade oss. Och här Sverige är vår ambition att fortsätta.

Jag tänker inte förneka att det finns en del områden i Syrien som behandlar kvinnorna och barn som mindre värda. Men de platserna representerar inte ett helt land, varken i Syrien eller i andra länder.

Jag förstår att ni är oroade över att människor ska vilja förändra Sverige till det sämre eller tvinga på andra sin tro. Men jag och väldigt många invandrare har samma rädsla och vi kommer kämpa för att Sverige förbli ett land för alla.

Till sist vill jag säga detta. Om du håller dig långt borta från oss kommer du fortsätta att se invandrare som våldsverkare som vill ta över ditt land. Jag uppmanar dig att närma oss mer och upptäcka att vi är precis som du.

Ta min hand så gör vi Sverige till ett bättre land tillsammans.