"Det är befriande att slänga sig med analyser utan att veta"

- 15/07/2014, 14:28 -
Messiah Hallberg.

Messiah Hallberg.

Nyheter24

Nyheter24:s krönikör om experterna som alltid vet allt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En hel fotbollsvärld var i chock efter att Tyskland krossat Brasilien med 7-1, alla utom DN:s Jan Lewenhagen som ”hade något på känn”. Men han var inte ensam, vi är många som haft saker på känn den här VM-sommaren. 

Om det blir lite obekvämt tyst på en sommarmiddag, kan man alltid snacka lite fotboll. Alla har en åsikt. Oftast samma åsikt som gäller den där veckan. Att man är lite besviken på det spanska laget. Att man charmats av Chiles härliga kämpaglöd. Att man hela tiden vetat att James Rodríguez skulle bli den här turneringens stjärnskott. Helst ska man uttala hans förnamn med det där enerverande colombianska lokala uttalet (Schämmes? Jäms? Skäms? Chames?)

Man blir en annan person under en VM-sommar, en tyckare, någon som vet allt om fotboll. Och alla vet mest. Även om man inget vet. Folk på stan, på nätet. TV-experterna, krönikörerna. Vi tävlar alla om att veta rätt, analysera sönder saker som egentligen ingen kan förutspå. Vi hade Brasilien som favoriter för vi älskade sambafotboll, läckra rytmer och finter, tills vi insåg att brassarna inte spelade som brassar längre. Och Tyskland spelade inte längre som tyskar, utan hade snott anfallsglädjen från Brasilien. Så då började vi älska dem i stället. 

Timmars uppsnack inför matcherna. Experterna ger häpnadsväckande insikter som att ”inget av lagen vill förlora” och att ”det första målet kommer bli viktigt”. TV4:s Hasse Backe hade alltid rätt i sina analyser, till och med när han hade fel. Och kvällstidningsskribenterna, som i samma stund som slutsignalen ljöd hade sin ”snabbanalys” på två A4-sidor redo att tryckas. 

Efter åttondelen tyckte media att Tyskland var trist och uddlöst. Efter semifinalen var de bäst i världen.

Jag kritiserar inte, jag är en del av det. Det är härligt för oss människor att få slänga oss med omdömen och utlåtanden och analyser utan att egentligen veta någonting. Det är befriande. Kanske är det därför den här veckan efter VM känns så tom och fattig på action. Men håll ut! 

Om några veckor kommer ett riksdagsval och om det är något som sönderanalyseras av människor utan koll så är det politiken. 14 september är det dags. Ett val som både höger- och vänstersidan verkligen vill vinna. Det har jag på känn.

Messiah Hallberg