Fotbolls-VM

Fotbolls-VM är en mästerskapstävling i fotboll för herrlandslag som arrangerats av världsfotbollsförbundet Fifa vart fjärde år sedan 1930. Officiellt kallas tävlingen FIFA World Cup.


Fotbollslag kvalificerar sig för slutspelet genom spel i olika geografiskt bestämda kvalgrupper under tre år, förutom de värdländer som är direktkvalificerade. Sedan år 1998 deltar 32 landslag.


Under 1942 och 1946 var arrangemanget tillfälligt stoppat, med anledning av andra världskriget.

25 Jun, 19:04
Spaniens högsta domstol slog på tisdagen fast att en kyss utan "underförstått samtycke" ska betraktas som ett sexuellt övergrepp i landet.
14 Jun, 16:12
Kinas dröm om att nå fotbolls-VM 2026 lever – tack vare Singapores målvakt Hassan Sunny. Nu överöses han med både kärlek och pengar från kinesiska supportrar. "Tack för ert stöd de senaste dagarna," skriver han på Instagram.
14 Jun, 14:00
Han har tidigare varit kock i programmet – men i år återvänder Tareq Taylor till "Stjärnorna på slottet" som deltagare, med bland andra Maria Montazami som medstjärna. Det är väldigt annorlunda men spännande, ärofullt och lite nervöst, säger Taylor.
13 Jun, 08:08
Den argentinske fotbollsstjärnan Lionel Messi närmar sig slutet på karriären. Jag är inte redo att lämna fotbollen. Men ja, från och med i dag tror jag att Inter Miami kommer att bli min sista klubb, säger han i en intervju med ESPN.
13 Jun, 05:00
Första stora herrmästerskapet i Tyskland sedan VM 2006. Då anses det tveksamt att EM 2024 ska frambringa samma patriotiska känslor som senast hos värdnationen. Det finns konflikter överallt, säger den tyske journalisten Stephan Uersfeld.
6 Jun, 05:00
Amnesty pressar Fifa att teckna bindande överenskommelser med Saudiarabien om att förhindra människorättskränkningar inför fotbolls-VM 2034. Om de inte kan visa att de vidtar åtgärder för att förbättra situationen så borde Fifa inte ge dem mästerskapen, säger sakkunniga Maja Åberg.
17 Maj, 08:00
Brasilien tilldelas värdskapet för damernas fotbolls-VM år 2027. Det står klart efter en omröstning på Fifakongressen i Bangkok. Därmed blir landet det första i Sydamerika någonsin att arrangera världsmästerskapet.
25 Apr, 17:38
Banden mellan Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Saudiarabien blir allt starkare. På torsdagen bekräftade Fifa att man har slutit ett sponsoravtal med det statliga saudiska oljebolaget Aramco.
27 Mar, 08:08
Spökjägare tvingas återigen ut på New Yorks gator när "Ghostbusters" är tillbaka på bio och på Netflix dyker den manipulative Ripley upp i en ny version. Här är veckans filmer och serier.
13 Mar, 15:12
Den svenska landslagsstjärnan i fotboll, Amanda Ilestedt, är gravid. Det meddelar hon på Instagram. "Spännande nyheter! Vi ska få en bebis," skriver Ilestedt.
6 Mar, 13:46
Glädjebesked för det svenska fotbollslandslaget och Barcelona. Stjärnan Fridolina Rolfö är tillbaka efter skada.
4 Feb, 10:40
Han gjorde ett av svensk fotbolls mest klassiska mål någonsin och ledde Sverige till ett historiskt silver i fotbolls-VM på hemmaplan 1958. Nu dribblar Kurt Roland "Kurre" Hamrin inte mer.
29 Jan, 15:48
Han guidade tittarna genom några av de största idrottsögonblicken under 40 år i tv och blev en folkkär underhållare på köpet. Arne Hegerfors har gått ur tiden, 81, gammal.
12 Jan, 12:02
Australien–Samoa 31–0. Det största nederlaget någonsin i fotbolls-VM blir till feelgood i "Next goal wins" – i händerna på regisssören Taika Waititi. Filmen handlar inte bara om ett spel, utan också om hur man hittar sin familj, säger han till TT.
12 Jan, 06:34
På söndag spelar det palestinska landslaget premiärmatch i Asiatiska mästerskapen samtidigt som kriget fortsätter i Gaza. Då vill de palestinska spelarna bidra till nationell stolthet – men med en ständig klump i magen. Spelarna känner en konstant oro för sina familjer, säger tränaren Makram Daboub.
8 Jan, 18:52
Fotbollsvärlden sörjer Franz Beckenbauer. Ralf Edström minns den tyske ikonen med värme. Han betydde oerhört mycket, en elegant fotbollsspelare, säger Edström till TT.
7 Jan, 18:16
Chelseas stjärnanfallare Sam Kerr har drabbats av en korsbandsskada, bekräftar Londonklubben i ett pressmeddelande.
2 Jan, 14:00
Elin Rubensson gjorde succé när Sverige tog VM-brons. Nu har hon utsetts till Årets mittfältare. "Det känns väldigt ärofyllt", säger Rubensson till Svenska fotbollförbundet. På herrsidan går utmärkelsen till Dejan Kulusevski.
30 Dec 2023, 10:00
Tess Olofsson och Glenn Nyberg är Årets fotbollsdomare. Det är femte gången i ordningen som Olofsson tilldelas utmärkelsen, och den tredje gången för Nyberg.
29 Dec 2023, 14:00
Hon fick förtroendet mellan stolparna när Sverige tog hem VM-bronset i somras. Nu prisas Zecira Musovic som årets bästa målvakt. "Det är väldigt många år av hårt och målmedvetet arbete som ligger bakom den här utmärkelsen", säger hon till Svenska fotbollförbundet.
1 2 3 4 ... 41