Söndag 13 Jun
Stockholm

"Att äta kött är fel – men jag gör det ändå"

Nyheter24:s Pär Ullrich.
Nyheter24:s Pär Ullrich. Foto: Letti Freivalds

Nyheter24:s Pär Ullrich skriver om köttätares inkonsekvens som i slutändan riskerar att leda till mindre frihet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Pär Ullrich är nyhetsreporter på Nyheter24.

Du når honom via mejl: par.ullrich@nyheter24.se eller på Twitter: Ullrich_P

Min egen och andras höga konsumtion av kött gör mig konfunderad. Faktum är att jag, utifrån min egna principiella hållning, har svårt att formulera ett enda hållbart argument som försvarar dagens köttkonsumtion.

De viktigaste faktorerna för mig, principiellt sett, är att djuren har det så bra som möjligt samtidigt som miljön, klimatet och framtida generationer påverkas så lite om möjligt. Ändå är det inget jag efterlever.

All fakta ligger på bordet. Livsmedelsverket rekommenderar en halvering av konsumtionen. Kött står för en stor del av det totala utsläppet av växthusgaser, är en stor orsak till utfiskning, skövling av regnskog och vildmarksområden, sjukdomar, minskade vattenresurser och en rad andra saker som är negativa för klimatet.

Djuren, som lider av dåliga transporter, trånga utrymmen och bristfälliga slaktmetoder, lever knappast lyckliga liv. Allt det här vet vi om. Ändå är det få som gör något åt det, trots att många, som jag upplever det, delar min principiella hållning.

I stället för att gå till attack mot marknaden vill jag anamma en mer individualistiskt utformad approach. Jag tror inte på den medvetna egoismen i den mån att vi gör våra val för att vi skiter i klimatet, miljön och djurens välmående. Jag tror att vi bryr oss, men att vi är inkonsekventa. Vi vet vad vi vill och hur vi ska handla för att uppnå målen, ändå gör vi det inte. 

I vår konsumtion av kött finns det, precis som när vi kör bil eller flyger, nämligen andra mål som verkar stå i konflikt mot våra principiella ramverk. 

Njutningen av att transportera sig smidigt, tillbringa några härliga veckor i solen varje år eller steka på en biff på fredagen, grilla en flinta på lördagen och brassa en mustig köttgryta på söndagen trumfar helt enkelt konsekvenserna av dessa handlingar – trots att djurens välmående, klimatet, miljön och framtida generationers lycka och existens egentligen är viktigare för oss.

Att blunda, tuta och köra kommer emellertid inte tillåtas för all framtid. Så hur gör vi? Blir det tal om köttskatt, rosa kuvert i brevlådan som uppmanar oss att äta mindre kött eller rent av ransonering? Kanske. Men det är inte önskvärt, och även om det lyckas i Sverige är det svårt att implementera globalt. 

En annan lösning, inte heller den önskvärd, är att tillämpa ett världsomspännande styre som bestämmer över oss i frågor som påverkar alla. En global reglering i fall där alla är för små för att påverka själva och för inskränkta för att handla rationellt på en kollektiv nivå. Det finns krafter som redan nu argumenterar för en sådan lösning. Men vill vi ha det så?

I mina ögon står valet, som så många gånger förr, således mellan att styra eller bli styrd. Vill jag offra delar av min frihet och låta mig styras för att uppnå det som egentligen är viktigast för mig, eller är jag stark nog att ta beslutet på egen hand?

Jag tror, och hoppas, att jag är redo att förändra min livsstil innan någon annan gör det åt mig. Är du?

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Håller du med?
Tack för din röst!