Klimat – Allt om klimat och klimathotet – Nyheter24

Klimat innebär de fysiska förhållandena i atmosfären. Dessa fysiska förhållanden är lufttryck, vind, nederbörd, luftfuktighet och temperatur. 

Klimatologi kallas forskningen om klimat och detta ör i sin tur en del av meteorologi. Meteorologen studerar vädret genom att göra väderprognoser över tidsspann på timmar, dagar och veckor. Klimatologen analyserar istället vädret över flera årtionden, på ett internationellt plan används ofta mätperioder på 30 år. 

Termen "klimatförändring" har under senare tid blivit allt mer förekommande inom miljö- och klimatpolitiken. Vanligen syftar termen till nutida förändringar i vårt klimat som orsakas av den globala uppvärmningen –förändringar i klimatet som är orsakat av människan.

igår 08:30
Märkligt sommarvarmt havsvatten i Nordatlanten redan i februari. Med draghjälp av väderfenomenet La Niña kan det göra orkansäsongen extrem. Det är väldigt konstigt det som händer nu, säger oceanograf Ola Kalén.
2 dagar sedan 10:12
Världen hotas av tre stora kriser – klimatförändringen, föroreningar och förlusten av natur. Det största ansvaret bär Sverige och andra rika länder. Och nu krävs ett nytt sätt att leva, enligt en ny FN-rapport.
2 dagar sedan 09:10
Världens energirelaterade utsläpp av koldioxid nådde rekordnivåer i fjol. Men den fortsatta utbyggnaden av ren teknik som sol, vind och elbilar bromsade uppgången, enligt den internationella energibyrån IEA.
27 Feb, 18:08
En stor del av Europas natur ska återställas, enligt den lag som EU-parlamentet röstat ja till. Men vad det innebär för svenska skogar är omtvistat. Skogssektorn borde se lagen som en möjlighet att göra en nödvändig omställning, säger forskaren Johan Svensson.
27 Feb, 14:06
Trafikverket planerar att öppna Malmbanan för godstrafik igen den 7 mars. Beskedet innebär att LKAB kan återuppta frakten av järnmalm från sina gruvor till hamnen i norska Narvik.
27 Feb, 12:56
Vikaresälens ungar blir hemlösa när Östersjöns isar krymper. Nu testas att bygga grottor av plast och plywood för att få ungarna att överleva i ett allt varmare klimat.
27 Feb, 12:30
EU:s omdiskuterade naturrestaureringslag är i hamn – trots bondeprotester och het debatt om mat och klimat. Viktig seger, anser anhängarna. En hot mot äganderätten, varnar motparten.
27 Feb, 10:34
Kinas centralbank vill se ökat finansiellt stöd till nyckelsektorer som teknologi och klimat. Den efterlyser även mer pengar till pensioner och digitalisering samt åtgärder som skapar inkluderande tillväxt, enligt ett uttalande efter ett direktionsmöte.
27 Feb, 10:12
Peru har deklarerat ett hälsonödläge i flera av landets provinser efter att landet drabbats av ett stort antal fall av infektionssjukdomen denguefeber. Anledningen är de höga temperaturerna som orsakas av väderfenomenet El Nino.
25 Feb, 07:38
Det råder vårvärme i österrikiska Alperna där Anders Bengs befinner sig för att åka snowboard. De senaste säsongerna har varit absurda, enligt honom. Frekvensen av konstiga värmeböljor har ökat, säger han.
25 Feb, 07:34
Alperna har länge varit ett mecka för svenska sportlovsfirare. Men skidorterna kämpar för sin överlevnad till följd av ett varmare klimat.
22 Feb, 11:22
En fåordig statsminister passerar Bryssel på väg till Ungern, med försvarsfrågor i fokus. Vi vill kunna erbjuda så mycket som möjligt, säger Ulf Kristersson.
18 Feb, 18:02
De odlades i Sverige för hundratals år sedan. Nu kan gamla spannmålssorter bli en räddning i ett varmare klimat – och ge godare och nyttigare bröd, anser bagaren Sébastien Boudet. Formfranska från butiken är det mest kärlekslösa du kan ge dina barn, säger han.
14 Feb, 19:16
Hundratals sillgrisslor har hittats döda längs med västkusten. Ett tuffare klimat och överfiske är det som tycks vara orsaken till att fåglarna svälter ihjäl.
12 Feb, 12:08
De odlades i Sverige för hundratals år sedan. Nu kan gamla spannmålssorter bli en räddning i ett varmare klimat – och ge godare och nyttigare bröd, anser bagaren Sébastien Boudet. Formfranska från butiken är det mest kärlekslösa du kan ge dina barn, säger han.
12 Feb, 07:06
Systemet med strömmar i Atlanten, bland dem Golfströmmen, riskerar att kollapsa till följd av inflödet av sötvatten från smältande glaciärer, enligt en studie i Nederländerna. Teorierna är dock omtvistade.
11 Feb, 12:14
En besviken kollega som stjäl information eller skadar företagets nätverk – så kallade insiderincidenter ökade förra året, enligt it-säkerhetsbolaget Truesec. För den verksamhet som drabbas kan det vara en fråga om överlevnad, säger säkerhetsexperten Carolina Angelis.
10 Feb, 11:32
Europas arga bönder kan bli en maktfaktor i vårens EU-val, inte minst till fördel för ytterhögern. Men nervösa regeringar får också kritik för att vika sig för snabbt för gödselhögar och traktorer på torgen.
8 Feb, 08:30
Den svenska ekonomin släppte ut mindre växthusgaser i början av hösten, jämfört med året före. Det visar preliminär statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
8 Feb, 04:00
Januari månad i år slog rekord som den hittills varmaste januarimånaden globalt.
1 2 3 4 ... 41