Klimat – Allt om klimat och klimathotet – Nyheter24

Klimat innebär de fysiska förhållandena i atmosfären. Dessa fysiska förhållanden är lufttryck, vind, nederbörd, luftfuktighet och temperatur. 

Klimatologi kallas forskningen om klimat och detta ör i sin tur en del av meteorologi. Meteorologen studerar vädret genom att göra väderprognoser över tidsspann på timmar, dagar och veckor. Klimatologen analyserar istället vädret över flera årtionden, på ett internationellt plan används ofta mätperioder på 30 år. 

Termen "klimatförändring" har under senare tid blivit allt mer förekommande inom miljö- och klimatpolitiken. Vanligen syftar termen till nutida förändringar i vårt klimat som orsakas av den globala uppvärmningen –förändringar i klimatet som är orsakat av människan.

idag 10:30
Här är kärleksparet i den svenska VM-truppen i handboll. Till vardags spelar Nathalie Hagman och Daniela de Jong i Rumänien – där hbtq-personers rättigheter är mycket begränsade. Många vill kunna leva ett så fint liv som jag och Daniela gör men tvingas dölja det, säger Hagman.
idag 09:08
Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.
idag 06:02
I november sjönk bostadspriserna på såväl villa- som bostadsrättsmarknaden. Trots det har antalet försäljningar av villor börjat öka igen.
2 dagar sedan 08:32
Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.
2 dagar sedan 07:15
Här kommer morgonens nyheter i korthet.
2 dagar sedan 06:04
Tekniken är hajpad och behövs för att fixa klimatmålen. I dag finns 40 anläggningar i världen som suger upp koldioxid innan röken lämnar skorstenen. Men i Sverige dröjer det flera år innan första anläggningen är på plats. Sverige hamnar efter, säger Fabian Levihn, KTH-docent och chef för forskning och utveckling på Stockholm Exergi.
2 dagar sedan 04:50
Årets november blev den varmaste som hittills har uppmätts i världen. Månadens "extraordinära temperaturer" gör att det nu är säkert att 2023 kommer att skriva in sig i historieböckerna som det varmaste året som hittills har registrerats, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
3 dagar sedan 10:48
Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som "pinsamt".
3 dagar sedan 10:24
Framtiden för klimatbovar som olja, kol och naturgas står i fokus under COP28 – som syftar till att bromsa den skenande globala uppvärmningen. Samtidigt har rekordmånga lobbyister från fossilbranschen ackrediterat sig till klimatmötet i Dubai.
3 dagar sedan 08:02
Klimatförändringarna skedde i en illavarslande hög takt mellan 2011 och 2020, visar en ny rapport. Särskilt illa ser det ut för världens glaciärer som krympte med omkring 1 meter om året.
3 dagar sedan 06:07
Världens koldioxidutsläpp från fossila bränslen väntas öka med 1,1 procent i år, enligt en årlig rapport från Global Carbon Project. Ökningen syns främst från Kina och Indien samt den globala flygtrafiken, enligt forskarna.
4 Dec, 20:22
Ett torrare klimat kan försämra skogarnas avkylande förmåga, varnar forskare från Stockholms universitet.
3 Dec, 11:12
23 svenska företag deltar på det stora klimatmötet i Dubai. De får inte sitta med vid förhandlingsbordet, men hoppas ändå kunna påverka. De har högre ambitioner än det samlade politiska världssamfundet, säger Jan Larsson, vd för Business Sweden.
3 Dec, 07:18
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.
2 Dec, 14:04
Ett 20-tal länder har enats att globalt öka kärnkraften trefaldigt fram till 2050. Men exakt hur mycket den svenska kärnkraften ska öka är inte spikat. Vi låser inte in oss i en siffra, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
2 Dec, 12:14
Göteborgs judiska församling har inte råd med åtgärderna som krävs för att garantera medlemmarnas säkerhet, rapporterar Dagens Nyheter.
2 Dec, 07:44
Sverige och ett stort antal andra länder har enats om att tredubbla energin från kärnkraft. Initiativet är en del för att nå nettonollutsläpp till 2050.
2 Dec, 05:30
Klimatnördar verkar älska tungvrickande förkortningar och tekniska begrepp som saknar rimliga svenska översättningar. Här är ordlistan för dig som vill låta lite smartare i fikarummet.
1 Dec, 12:12
Irans delegation har i protest lämnat ett möte där Israel deltog under COP28 i Förenade arabemiraten.
1 Dec, 10:40
Kung Charles är på plats på FN:s klimattoppmöte i Dubai. Och han manar världsledarna att agera. Jag ber av hela mitt hjärta att COP28 ska bli ännu en viktig vändpunkt mot genuin omställning, säger han.
1 2 3 4 ... 37