Klimat – Allt om klimat och klimathotet – Nyheter24

Klimat innebär de fysiska förhållandena i atmosfären. Dessa fysiska förhållanden är lufttryck, vind, nederbörd, luftfuktighet och temperatur. 

Klimatologi kallas forskningen om klimat och detta ör i sin tur en del av meteorologi. Meteorologen studerar vädret genom att göra väderprognoser över tidsspann på timmar, dagar och veckor. Klimatologen analyserar istället vädret över flera årtionden, på ett internationellt plan används ofta mätperioder på 30 år. 

Termen "klimatförändring" har under senare tid blivit allt mer förekommande inom miljö- och klimatpolitiken. Vanligen syftar termen till nutida förändringar i vårt klimat som orsakas av den globala uppvärmningen –förändringar i klimatet som är orsakat av människan.

2 dagar sedan 16:26
På måndag ska statsminister Ulf Kristersson (M) äta en informell middag med EU:s övriga stats- och regeringschefer i Bryssel.
2 dagar sedan 06:00
Indien, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien sticker ut som de hetaste länderna för svenska företag att investera i framöver. Men generellt råder en minskad optimism i skuggan av geopolitiska spänningar och protektionism.
3 dagar sedan 05:46
Om du ska säga någonting viktigt inför en folksamling gör du bäst i att undvika en varm dag. I alla fall om du är politiker. En ny studie visar att politiker använder ett torftigare språk varma dagar.
3 dagar sedan 05:16
Skogar brinner, oljeanläggningar sprängs och mängder av stål och betong befäster hundratals mil av frontlinjer. Rysslands krig i Ukraina orsakar utsläpp motsvarande 90 miljoner bensinbilar om året, enligt en ny rapport.
11 Jun, 05:06
Miljöpartiet firade rejält på valnatten, men på Europanivå finns ingen anledning till glädjeyra för De gröna. Deras inflytande kommer att minska ordentligt, säger Mats Engström, senior rådgivare på Sieps.
10 Jun, 12:08
Konservativa och ytterhögerpartier går starkt i Europa. Den socialdemokratiska gruppen, gröna gruppen och vänstergruppen backar alla i EU-parlamentet. Men i Norden skördar de rödgröna framgångar. En ganska massiv majoritet är positiv till EU-medlemskapet i de här länderna, säger statsvetaren Marie Demker.
8 Jun, 17:06
Statsminister Ulf Kristersson (M) knackar dörr in i det sista på lördagen. Det är antalet röster som räknas och inte känslan, säger han.
7 Jun, 07:10
Står fågelkvitter, humlesurr och blomsterängar på spel i EU-valet? Åtminstone enligt forskare, som anser att det är bråttom att enas om lagen om att återställa natur – och hejda den hotande förlusten av arter. Det här borde hanteras lika kraftfullt som covid-pandemin, säger professor Alexandre Antonelli.
6 Jun, 06:58
I Sverige lovar partierna att rädda det vita snuset, hålla Bryssel borta från svenskt skogsbruk eller att förbjuda korta flygresor. Men det här blir de riktigt heta frågorna för det nya EU-parlamentet.
6 Jun, 06:00
Matvanorna i Sverige är sämre för klimatet jämfört med i många andra rika länder. Det skriver forskare i en ny rapport. Främst är det kött- och mejerikonsumtionen som driver på utsläppen. Men det finns några enkla knep för att göra käket mer hållbart.
5 Jun, 16:36
Ett av de kommande fem åren kommer sannolikt att bli det varmaste som uppmätts i världen, enligt en ny rapport. Det skulle stjäla rekordet från 2023 som präglades av dödliga översvämningar, extrem hetta och korallblekning.
2 Jun, 06:48
Har din lägenhet förvandlats till en bastu? Det kan bero på att svenska hus inte är byggda för varma somrar. För vissa personer är hettan direkt farlig.
31 Maj, 18:56
EU-valet är ett "Palestinaval", enligt Vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Ett samlat EU kan stoppa det pågående folkmordet. Det internationella samfundet får inte svika barnen nu.
29 Maj, 12:08
Att rika länder inte öppnat plånboken lika mycket som de lovat har förgiftat stämningen i det globala klimatarbetet. Men 2022 levde givarländerna för första gången upp till målet, bekräftar OECD i en ny rapport.
26 Maj, 08:31
Vattenfyllda källare och bortblåsta tak. De senaste fem åren har 3,3 miljarder kronor betalats ut i försäkringsersättning för naturskador på 50 000 hus i Sverige, enligt en ny sammanställning.
25 Maj, 08:22
Hundratals människor befaras ha omkommit i ett massivt jordskred i Papua Nya Guinea. Räddningspersonal har under lördagen lyckats ta sig fram till platsen.
21 Maj, 05:30
Blommor och träd som vem som helst kan odla i sin trädgård är ett växande hot mot både vägar och tågspår – och kostar stora belopp att bekämpa. Får vi in en “ny lupin” är det ytterst beklagligt, säger Johan Rydlöv på Trafikverket.
20 Maj, 19:16
Att göra kollektivtrafiken mer pålitlig, skydda stadsnatur och sätta klimatet på skolschemat. Det är några förslag från Sveriges första medborgarråd om klimatet – som ska spegla hela befolkningen. Det känns hoppfullt att vi har kunnat enas, säger deltagaren Teresa Ryberg.
19 Maj, 18:36
Planeten är på väg mot minst 2,5 graders uppvärmning, enligt hundratals klimatforskare. Många tror dessutom att det snarare handlar om 3 grader.
18 Maj, 15:38
För 40 miljoner får du magisk havsutsikt – och risk för återkommande översvämningar. En ödesfråga för framtiden, enligt kommunen som bygger vallar runt det exklusiva Falsterbonäset. Men mäklaren Staffan Strandh märker ingen oro hos köparna.
1 2 3 4 ... 46