Jag är snygg och sminkad – varför duger jag inte som feminist?

- 16/10/2014, 10:28 -
Nyheter24:s Tina Misaghi.

Nyheter24:s Tina Misaghi.

"Det är ingen tävling om vem som är den bästa feministen".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag berättar om min politiska åsikt, att jag röstade på Fi i årets val blir jag ibland ifrågasatt. 

"Är DU feminist??" 

Ja, jag är feminist. Jag tar bort all min oönskade kroppsbehåring, jag lägger mer pengar än vad jag har råd med på att färga håret och köpa kläder, jag älskar att sminka mig varje dag, jag älskar Robin Thickes, R.Kellys och Chris Browns musik, jag tar selfies så fort jag får chansen, jag citerar ofta lyrik från Young Bro – Fuck dat Bitch,  jag älskar bilder på nakna kvinnor på Tumblr och jag tycker det är trevligt med män som bär min väska när den är för tung. Men jag är fortfarande feminist. 

Jag läste nyligen en kommentar på @makthavarnas Instagram där någon hade skrivit:

"Du bidrar ju till att utseendefixeringen fortsätter med dina selfies. Tycker tyvärr du är så långt ifrån sann feminism som går. Men du är ung, din utseendefixering kanske avtar. Förhoppningsvis".

Vad fan är "sann feminism"? Varför får jag inte lov att vara feminist? Jag är så goddamn trött på att bli ifrågasatt av andra feminister som anser sig vara bättre feminister än mig. 

Jag är trött på att exkluderas från "de sanna" feministerna, på grund av att jag inte har en akademisk utbildning i genuskunskap eller inte kan rabbla feministiska profiler i historien eller för att jag helt enkelt ogillar kroppsbehåring och gillar att ta selfies. 

Feminism för mig handlar inte om hur man väljer att se ut. Feminism för mig handlar om att vara medveten. Medveten om att vi behöver bryta maktordningen, medveten om att män är överordnade kvinnor, medveten om de normer som vårt samhälle är uppbyggt av. Medveten om att vi måste kämpa tillsammans för att bryta de strukturerna,men att det inte spelar någon roll hur man gör det eller hur man ser ut när man gör det.

Alla feminister är inte likadana, vi tycker och tänker olika precis som alla andra människor som delar politisk åsikt. Sluta kasta skit på varandra och säga till varandra att vi inte duger som feminister. ALLA måste accepteras och välkomnas in i den feministiska kampen. 

För er som väljer att inte raka er, eller lyckas gå emot normer, inte konsumera sexistisk musik och populärkultur, good for you men sluta shamea oss andra. Vi har alla vår egen kamp och vår egen feminism. Sluta ifrågasätta min feminism, respektera mina val och låt mig få vara lika mycket sann feminist som ni är.