Söndag 16 Maj
Stockholm

Här är till alla "sköna brudar" som tar de kränkta männens strid

Tina Misaghi
1 av 3
Tina Misaghi. Foto:
2 av 3
3 av 3

rantar på "sköna brudar" som väljer att hela tiden stå på de kränkta männens sida.

Kommentera (197)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tina Misaghi är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter @tinamisaghi 

Är så trött på alla "sköna brudar". Kvinnor som bashar feminismen, tycker att kvinnor har det bra som de har det och står på de kränkta männens sida. Kvinnor som säger vad som helst och har en avslappnad relation till att de blir tilltalade respektlöst av män för att vara omtyckta av män. Kvinnor som skriver sådana här kommentarer på våra artiklar:

Jag ska försöka vara så tydlig och basic som möjligt för att ni ska försöka förstå:

Jämställdhet innebär att alla människor har lika värde oavsett kön. Det är alltså omöjligt för "kvinnor att ha jämställdhet och inte männen". Har du kanske tänkt på VARFÖR det är just papporna som ska tackas? Varför ska vi inte tacka våra mammor? Och varför tror du att männen har möjlighet till att "hjälpa oss ekonomiskt"? För att män tjänar mer pengar. Och senast jag kollade så är det inte bara männen som ger "nya liv på denna planeten". 


Aha, så vems fel är det då? Är det kvinnor med högt uppsatta positioner som bestämt att kvinnor ska tjäna mindre pengar för samma arbete och att männen ska dominera i de flesta yrken? Nej. Det är män som gör män till chefer och män som bestämt att män ska tjäna mer pengar. Och så klart inte NÅGON hade protesterat om alla tjänade lika mycket för samma arbete. 

Det här är bara två av alla kommentarer. Det jag kommer göra nu är att utgå ifrån att det handlar om okunskap hos er i stället för att kalla er för ignoranta. Jag kommer kortfattat att försöka förklara för er vad det är ni är en del av. Så till er "sköna tjejer", här kommer en kort punktlista som ni kan läsa varje gång ni tänker leka sköna eller skaffa pluspoäng hos killar i kommentarsfält eller på förfesten. 

1. Vi behöver komma ifrån individtänket om era pappor, pojkvänner och bröder. Skilj på individer och strukturer. Om du är kvinna så är du automatiskt en del av den struktur som är förtryckt i samhället. Om du är man så är du automatiskt en del av den struktur som trycker ner det kvinnliga könet, oavsett om det är på en medveten eller omedveten nivå. Oavsett om just DIN bror inte våldtar eller tycker sig vara bättre än kvinnor.

2. När du tar avstånd från feminismen, det vill säga alla människors lika värde, så gör du det okej att vara förtryckt. Du gör det är okej att din manliga kollega med samma kompetens och utbildning som dig, tjänar mer pengar än dig bara för att han är man. Du säger att det är okej att hela tiden bli objektifierad och du säger att det är okej att männen är mer privilegierade än dig. 

Det krävs en förändring från olika håll. Det är inte bara kvinnornas ansvar att ta mer plats, männen måste också ge kvinnorna chansen att ta plats och det kommer dem inte att göra så länge du är okej med att bli behandlad annorlunda på grund av ditt kön.

3. Glöm inte att det är tack vare feminismen du som kvinna får lov att jobba, rösta eller äga.

Jag förstår att det är jobbigt. Förändringar kan vara skrämmande. För när man väl öppnat ögonen för ojämställdheten och kvinnoförtrycket finns det ingen väg tillbaka. Man ser det överallt, varje minut och varje timme och det är otroligt påfrestande. Men oavsett om du väljer att titta bort eller inte, så lever vi alla i samma ojämställda värld. 

Håller du med Tina?
Tack för din röst!
Kommentera (197)
Kopiera länk
Dela