Söndag 5 Dec
Stockholm

2015 – året då en nioåring blev rasisternas slagträ

Malin Wigen.
Malin Wigen. Foto: Therese Korning/Nyheter24

om nioåringen som nu utnyttjas för rasistisk propaganda.

Kommentera (98)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Filmen där en nioåring blir nedtryckt av en vakt, får sitt huvud dunkat i golvet och skriker hjärtskärande, kan inte undgått någon. Vissa tycker att vakten har skäl till att gå på som han gör, och det kan ju man få tycka, men det finns vissa som tar det så många steg längre i sina kommentarer.

Det handlar om kommentarer där pojkens ursprung anses vara relevant för händelsen – pojken som endast är nio år har har gått från att vara ett barn som blir utsatt för övergrepp av en vuxen till att vara ett slagträ för rasisterna. Det är fan skrämmande. 

Någon skriver att det är rätt åt honom som inte kunde bete sig. Någon annan skriver att han och hans vän ska kastas ut ur landet. Och en tredje skriver att de inte ens skulle ha fått komma hit samt att de borde kastreras.

Som om inte vakternas agerande vore nog utsätts den lilla pojken för övergrepp och misshandel igen – en verbal misshandel som sker i kommentarsfälten på Facebook, på internetforum och på andra nyhetssajter. Rasister passar som ofta på att sprida sitt hat på andras, utsatta människors, bekostnad.

Det är minst sagt vidrigt att se den rena och skära rasismen bland kommentarerna. 

Och det kanske jävligaste är att om rollerna hade varit omvända; om vakten hade varit rasifierad och pojken hade varit blond och blåögd, så hade samma poänger gjorts. Men då skulle det ha varit vakten som borde skickas hem och kastreras. 

Men nu var det inte så. Den här gången var det barnet som råkade ha oturen att vara rasifierad, och det är barnet som får vara rasisternas slagträ. Och det är rent ut sagt sorgligt. 

Kommentera (98)
Kopiera länk
Dela