Tisdag 30 Nov
Stockholm

"Mina nakenbilder gör mig inte till en sämre kvinna"

är så goddamn trött på att en naken kvinnas kropp fortfarande ska vara en så big deal och ständigt associeras med porr och tabu och värst av allt avgöra en kvinnans värde.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Låt oss snacka lite om er vidriga syn på en kvinnas nakna kropp.

Den här veckan släpptes LOVE magazine, tidningen där Kim Kardashian pryder omslaget med sina nya kampanjbilder för Prada – och det första jag tänkte när jag såg bilderna var att jag vill ha likadana bilder på mig själv. Bilderna är konstnärliga och snygga och Kim utstrålar en sjuk självsäkerhet. Hon är också naken.

Det råder en hel del delade och skrämmande åsikter om bilderna, eller rättare sagt om nakenheten. Åsikter som bland annat handlar om att skilja på "bra" kvinnor och "dåliga" kvinnor. Till exempel i vårt kommentarsfält. 

Kim anklagas bland annat för att vara en dålig mamma. Vissa skriver att hon är en osäker slampa som borde skämmas, och att den enda som bör se henne naken är hennes man. Slutshamingen tar aldrig slut. 

Jag är så goddamn trött på att en naken kvinnas kropp fortfarande ska vara en så big deal och ständigt associeras med porr och tabu och värst av allt avgöra en kvinnans värde. Påklädd eller avklädd, när fan ska vi sluta bry oss? Nakenhet bör inte avgöra någon människas värde, och än mindre hur någon är i sin roll som mamma. Att Kim Kardashian är naken i en tidning gör henne inte till en sämre mamma. Om jag hade fått se liknande bilder på min mamma från hennes ungdom hade jag varit stolt. Och vem en nu vill visa sig naken för är eller borde vara väldigt mycket upp till en själv och ingen annan. Inte ens partner, inte ens dotter, mamma – någon.

Hade jag varit Kim och ett modemagasin som släpps några gånger om året, som är känt för sina konstnärliga porträtt skildringar av nakna kroppar, ringer och frågar mig om jag vill ta grymma bilder där jag står naken med blekta bryn och blött hår, hade jag inte tackat nej. Det hade varit mitt egna val.

Kim tar kontroll över sin kropp. Hon står i maktposition i cool motell-miljö, utstrålar självsäkerhet, ger zero fucks i vad alla tycker och fullkomligt ÄGER bilderna. 

Så låt oss vare sig DU är ett fan av Kim eller inte, inse att hon med det kulturella inflytandet hon har gör en ganska så viktig grej för kvinnor. Hon står upp för sin kropp.

Tyck vad du vill om mediernas framställning av kvinnor och att vi ständigt matas av objektifiering och sexualisering av kvinnor, tyck vad du vill om hennes bilder, men säg inte att hon är en dålig människa, kvinna eller mamma på grund av att hon är naken. Hon har själv valt att visa sig naken och hon visar alla trångsynta människor att nakenhet inte är en så big deal. 

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela