Lördag 1 Okt
Stockholm

I dag får 19 000 unga besked om att de blir bostadslösa i höst

Emma Lindström.
Emma Lindström. Foto: Ellinor Svensson / TT

Nyheter24:s Emma Lindström skriver att bostadskrisen krossar studenters drömmar.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

Nu kommer antagningsbesked för alla som sökt universitets- och högskoleutbildningar i höst. För många är det första gången de ska börja plugga. Att få ett antagningsbesked kan vara svindlande.

Det handlar om mycket mer än högskolepoäng och tentor. De flesta flyttar till en nya stad, möter hundratals nya människor och kanske flyttar hemifrån för första gången. Tyvärr verkar det som att samhället vill att det ska vara så svårt som möjligt.

Det byggs alldeles för få bostäder och enligt en ny rapport från Studentbostadsföretagen kommer det saknas 19 000 bostäder i höst. Det har sett ut så här länge men det spelar tydligen ingen roll. 19 000 är 3 000 fler än för fem år sedan.

Att komma in på din drömutbildning är ett steg in i vuxenvärlden. Det är något som ska stärka dig. Unga människor borde fortfarande kunna se ljust på framtiden och längta efter åren av att studera det där ämnet som en äntligen ska få lära sig mer om.

I stället kommer många som fått sitt första antagningsbesked att gå och lägga sig med ont i magen ikväll. De kommer undra vart de ska bo. De kommer att fundera på om det verkligen kommer att gå att flytta. Och några kommer att välja bort utbildningen de kämpat för att komma in på enbart för att det inte finns någonstans att bo på. Framtidsdrömmar kvävs i sin linda. Det är inte värdigt Sverige.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.