Emma Lindström.
Emma Lindström. - Foto: Ellinor Svensson / TT

I dag får 19 000 unga besked om att de blir bostadslösa i höst

Nyheter24:s Emma Lindström skriver att bostadskrisen krossar studenters drömmar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Lindström är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: @emmalindstr_m.

Nu kommer antagningsbesked för alla som sökt universitets- och högskoleutbildningar i höst. För många är det första gången de ska börja plugga. Att få ett antagningsbesked kan vara svindlande.

Det handlar om mycket mer än högskolepoäng och tentor. De flesta flyttar till en nya stad, möter hundratals nya människor och kanske flyttar hemifrån för första gången. Tyvärr verkar det som att samhället vill att det ska vara så svårt som möjligt.

Det byggs alldeles för få bostäder och enligt en ny rapport från Studentbostadsföretagen kommer det saknas 19 000 bostäder i höst. Det har sett ut så här länge men det spelar tydligen ingen roll. 19 000 är 3 000 fler än för fem år sedan.

Att komma in på din drömutbildning är ett steg in i vuxenvärlden. Det är något som ska stärka dig. Unga människor borde fortfarande kunna se ljust på framtiden och längta efter åren av att studera det där ämnet som en äntligen ska få lära sig mer om.

I stället kommer många som fått sitt första antagningsbesked att gå och lägga sig med ont i magen ikväll. De kommer undra vart de ska bo. De kommer att fundera på om det verkligen kommer att gå att flytta. Och några kommer att välja bort utbildningen de kämpat för att komma in på enbart för att det inte finns någonstans att bo på. Framtidsdrömmar kvävs i sin linda. Det är inte värdigt Sverige.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.