Malin Wigen.
Malin Wigen. - Foto: Therese Korning/Nyheter24

Så gör du för att inte kränka människor – här är fyra enkla steg

"Det finns ett flertal argument för att inte använda n-ordet och vi är många som har dragit dem om och om igen. Tyvärr är det få som biter och vissa fortsätter hävda sin rätt till att säga vad de vill"


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Wigen är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:@MalinWigen

När jag var liten sa jag en gång n-ordet inför en nära vän. Hur eller varför minns jag inte. Men jag minns att hon sa ifrån. Hon tyckte inte att det var inte okej att jag sa så och hon var märkbart upprörd. Jag skämdes såklart, för det sista jag ville var att göra min vän ledsen. Sedan dess har jag aldrig yttrat ordet igen.

Det finns ett flertal argument för att inte använda n-ordet och vi är många som har dragit dem om och om igen. Tyvärr är det få som biter och vissa fortsätter hävda sin rätt till att säga vad de vill.

Men det kanske är så att de ännu inte har haft turen att träffa någon som min vän – någon som har lärt dem att ord kan kännas som slag. Därför är här några konkreta riktlinjer att följa innan du öppnar din mun:

– Kan ordet såra någon? Använd det inte!

– Kan ordet göra någon ledsen? Använd det inte!

– Kan ordet kränka någon? Använd det inte!

– Kan ordet få någon att må dåligt? Använd det inte!

Så enkelt är det. Fortsätter du att hävda din rätt att använda ord som kan få andra att må dåligt så stoppar ingen dig. Men du måste förstå att vi andra alltid kommer att ifrågasätta när en person slåss för sin rätt att göra någon annan illa.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du ord som sårar andra?
Tack för din röst!