Det här är min klagomur – inte den västra muren i Jerusalem.
Det här är min klagomur – inte den västra muren i Jerusalem. - Foto: Privat/ TT

Jag borde inte behöva förklara varför man inte säger "Din jävla jude"

Nyheter24:s Sara Hed: "Att definiera sig som jude innebär att man är en av de personer som förmodligen har några av världens mest fruktansvärda livsöden i sin släkthistoria. Men du har inte reflekterat över att det kan betyda något för någon annan än dig".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag hör dig säga de där orden och det känns som om någon slår mig i magen, men det fattar inte du. Det är ett uttryck som dina kompisar använder och därför också dina ord. Men "det betyder ju ingenting" svarar du när jag ber dig att snälla förklara så jag i alla fall kan försöka förstå. För i verkligheten är det bara en enda sak det inte betyder: Att vara snål. Bortsett från det betyder det tvärtom, väldigt mycket.

Antagligen vet du inte ens varför du säger de där orden eller varifrån fördomen kommer, att du fördummar dig själv när du anpassar dig efter en omgivning byggd på gamla rädslor förklädda till svartsjuka. För det är vad du gör.

Att definiera sig som jude innebär att man är en av de personer som förmodligen har några av världens mest fruktansvärda livsöden i sin släkthistoria. Men du har inte reflekterat över att det kan betyda något för någon annan än dig.

Du tycker att jag är tråkig, att vi måste få skämta om saker. Men jag önskar att du i alla fall försöker greppa en sak:

Varje gång du kallar någon för en "jävla jude", är du i samma andetag skyldig till att sprida hat och att döma människor baserat på en nidbild, alltså på lögner och förvrängningar som skapades långt innan dina föräldrar var födda.

Jag kan ta ett exempel ur mitt eget liv. Som yngre använde jag ordet gypsy, alltså det engelska ordet för Zigenare, hela tiden. För mig var det något positivt, något färgglatt. Men jag insåg inte vad samma ord symboliserar för varenda människa som lever i skuggan av sin historia, en historia där ordet har en helt annan innebörd.

När vi anpassar oss efter stereotyper och tillåter oss att framkalla mentala bilder av hur någonting är, baserat på omgivningens fördomar. Då påverkar det hur vi lever, hur vi behandlar andra, vilka vänner vi väljer och vilka miljöer vi undviker. Det begränsar oss.

Vilket i sin tur gör livet trist, och det är ett argument värt att fundera på utöver faktumet att det är ren jävla antisemitism att uttala de där orden.

Och det är inte nytt och fräscht, bae. Det är uråldrigt.

/
/
/
/
/
/
/
/