1 av 4
Lavin Eskandar blev en av Anton Lundin-Pettersson offer.
2 av 4
Lavin Eskandar blev en av Anton Lundin-Pettersson offer. - Foto: Adam Ihse/TT
Två personer mördades av Anton Lundin-Pettersson i en skola i Trollhättan.
3 av 4
Två personer mördades av Anton Lundin-Pettersson i en skola i Trollhättan. - Foto: Adam Ihse/TT
Kronans skola i Trollhättan
4 av 4
Kronans skola i Trollhättan - Foto: Adam Ihse/TT

Mördaren i Trollhättan var man – kan vi prata om det?

"Anton var man och det är inte speciellt förvånade. Det är nämligen nästan bara män som ägnar sig åt skolattacker och liknande våld".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tom Jerry Boman är tv-reporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tomjerryboman

Följ honom på Instagram: @tomjerryboman

Anton Lundin Pettersson, 21, som utförde skolattacken i Trollhättan uttryckte rasistiska åsikter och valde ut sina offer eftersom de hade mörkare hudfärg än honom själv. Det är fasansfullt och fruktansvärt.

En sak vet vi med säkerhet, Anton var man och det är inte speciellt förvånade. Aftonbladet har i en artikel granskat 84 skolattacker som inträffat världen över sedan 1989. Även om var av ett av dessa brott är obehagliga finns ingen riktigt röd tråd i varför de skett. Unga människor skjuter och dödar andra unga människor av olika anledningar.

Men det finns en parameter som tydligt länkar samma dessa skolattacker, de är nästintill helt uteslutande utförda av pojkar eller män. Bara tre av de 84 attackerna har haft kvinnliga förövare. Resten har utförts av pojkar eller män.

Det här är viktigt att prata om. Bilden många unga män får att det är upp till dem att förändra det som gått fel i samhället. "Va en man!" Det är inte manligheten i sig det är fel på utan tolkningen av hur en man ska vara och bete sig. Unga pojkar som inte beter sig tillräckligt manligt får vänja sig vid att höra just det.

Prata med pojkarna om detta, prata med din son, din bror och dina kompisar. Bilden av män och manligheten måste förändras, annars kommer attacker mot oskyldiga att fortsätta och kanske öka. Oavsett vilken politisk övertygelse förövaren har.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.