Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mördaren i Trollhättan var man – kan vi prata om det?

- 29/10/2015, 15:25
1 av 4

Lavin Eskandar blev en av Anton Lundin-Pettersson offer.
2 av 4

Lavin Eskandar blev en av Anton Lundin-Pettersson offer.

Adam Ihse/TT

Två personer mördades av Anton Lundin-Pettersson i en skola i Trollhättan.
3 av 4

Två personer mördades av Anton Lundin-Pettersson i en skola i Trollhättan.

Adam Ihse/TT

Kronans skola i Trollhättan
4 av 4

Kronans skola i Trollhättan

Adam Ihse/TT

"Anton var man och det är inte speciellt förvånade. Det är nämligen nästan bara män som ägnar sig åt skolattacker och liknande våld".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Anton Lundin Pettersson, 21, som utförde skolattacken i Trollhättan uttryckte rasistiska åsikter och valde ut sina offer eftersom de hade mörkare hudfärg än honom själv. Det är fasansfullt och fruktansvärt.

En sak vet vi med säkerhet, Anton var man och det är inte speciellt förvånade. Aftonbladet har i en artikel granskat 84 skolattacker som inträffat världen över sedan 1989. Även om var av ett av dessa brott är obehagliga finns ingen riktigt röd tråd i varför de skett. Unga människor skjuter och dödar andra unga människor av olika anledningar.

Men det finns en parameter som tydligt länkar samma dessa skolattacker, de är nästintill helt uteslutande utförda av pojkar eller män. Bara tre av de 84 attackerna har haft kvinnliga förövare. Resten har utförts av pojkar eller män.

Det här är viktigt att prata om. Bilden många unga män får att det är upp till dem att förändra det som gått fel i samhället. "Va en man!" Det är inte manligheten i sig det är fel på utan tolkningen av hur en man ska vara och bete sig. Unga pojkar som inte beter sig tillräckligt manligt får vänja sig vid att höra just det.

Prata med pojkarna om detta, prata med din son, din bror och dina kompisar. Bilden av män och manligheten måste förändras, annars kommer attacker mot oskyldiga att fortsätta och kanske öka. Oavsett vilken politisk övertygelse förövaren har.