Terrorism – Läs våra nyheter om terrordåd – Nyheter24

Terrorism betyder på latin "rädsla" eller "fruktan" och i modern tid avser begreppet ett systematiskt användande av våld för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska förändringar. 

Enligt svensk lag är ett terroristbrott en gärning som kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation på ett allvarligt plan med avsikten att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller en specifik befolkningsgrupp. 

Det görs kontinuerliga bedömningar av terrorhotnivån i Sverige av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). De analyserar även risken för att terrorism ska drabba svenska intressen utomlands. 

Sedan 2010 har hotnivån gällande terrorism bedömts ligga på nivå tre av fem, vilket innebär att NCT bedömer att ett attentat kan ske.

Flera terrorattentat har drabbat Sverige och det finns en risk att det kommer hända igen, sannolikheten för att just du ska drabbas är dock låg. Oavsett kan konsekvenserna efter terrorism vara mycket allvarliga.

igår 18:32
Inget svenskt bistånd har gått till organisationer som har koppling till terrorstämplade Hamas. Det visar biståndsmyndigheten Sidas översyn av biståndet till de palestinska områdena.
28 Nov, 05:48
Ett tiotal personer ytterligare som Hamas kidnappade vid terrorattacken i Israel kan komma att släppas under tisdagen, enligt israeliska medier. Det följer på att stridspausen mellan Israel och Hamas har förlängts i två dagar.
24 Nov, 13:14
Fransk polis har gripit den algeriske landslagsspelaren Youcef Atal, som spelar i Ligue 1-klubben Nice. Han misstänks för att ha rättfärdigat terrorism genom ett inlägg i sociala medier angående konflikten mellan Israel och Hamas.
13 Nov, 16:26
En IS-medlem i den så kallade Beatlesgruppen har dömts till åtta års fängelse för terrorbrott. Därmed har samtliga kvarvarande medlemmar i gruppen dömts.
12 Nov, 10:22
Kriget mot Ukraina har fått ryska myndigheter att censurera, avskeda och gripa skådespelare och regissörer. Den ryska regissören och dramatikern Jevgenija Berkovitj, arresterades i maj, anklagad för att ha rättfärdigat terrorism.
8 Nov, 11:32
Israel bör inte återockupera Gaza efter att kriget mot Hamas avslutats, uppmanar USA:s utrikesminister Antony Blinken Israel efter G7-ländernas utrikesministrars samtal i Japan.
7 Nov, 10:58
Regeringen har skickat en begäran till EU-kommissionen om att förstärka arbetet med personer som utgör ett säkerhetshot, uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.
7 Nov, 10:30
Regeringen föreslår att antalet grunder för återkallelse av svenskt uppehållstillstånd ska utökas. Anledningen är ett ökad säkerhetshot mot Sverige, enligt regeringen.
5 Nov, 08:34
Ilskan växer över de stigande dödstalen i Gaza och på lördagen gav sig tiotusentals propalestinska demonstranter från Washington till Berlin ut på gatorna för att kräva ett omedelbart eldupphör.
1 Nov, 04:34
USA och Israel sonderar utsikterna för ett framtida Gaza, om och när kriget mellan Hamas och Israel tar slut och Israel lyckas med sitt mål att slå ut Hamas.
27 Okt, 15:54
Konflikten i Mellanöstern väcker farhågor om nya flyktingkriser och migrationsvågor till EU. Ett avtal med Egypten står överst på önskelistan.
27 Okt, 10:46
Kriminellas vinster för assistansbedrägerier uppgår till minst 300 miljoner kronor, visar en ny studie från polisens nationella bedrägericentrum som SVT och TV4 rapporterar om.
26 Okt, 12:00
Madonnas konsert i Sverige: "Aldrig riskfritt att gå"
25 Okt, 10:02
Den svenska regeringen har begärt att samarbete mot terrorism blir en punkt på EU-toppmötet.
24 Okt, 12:02
En ledig pilot försökte stänga av flygplansmotorerna och anklagas för mordförsök på 83 personer. Det är oklart vad som ligger bakom dramat i cockpit, men amerikanska myndigheter tror inte att det handlar om terrorism.
23 Okt, 02:22
Ledarna för USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Italien har talats vid och enats om ett gemensamt uttalande med anledning av kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas, uppger Vita huset.
21 Okt, 18:44
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har återigen tagit upp Sveriges ansökan till försvarsalliansen i ett samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
20 Okt, 13:12
Bayern München-spelaren Noussair Mazraoui slipper avstängning sedan han delat propalestinska inlägg i sociala medier.
14 Okt, 10:32
De har skrivit för att skapa förståelse för både israeler och palestinier. Efter Hamas terrordåd uttrycker författare i området ilska, förtvivlan – och rädsla för att våldet och motsättningarna ska öka.
11 Okt, 13:28
Efter Hamas attacker mot Israel rapporteras om hyllningar av den terrorstämplade gruppen och uppmaningar till våld vid manifestationer i Sverige. Att uppmana att stötta Hamas kan enligt en expert vara ett brott mot terroristlagen.
1 2 3 4 ... 23