Lördag 21 Maj
Stockholm

Sverige borde inte ge Assange en enda krona i skadestånd

"Att bete sig som ett fegt kräk är ingenting som ska belönas".

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Ok, så nu tycker FN att Sverige har hållit Julian Assange "godtyckligt frihetsberövad" de senaste fyra åren, och därför borde släppa anklagelserna mot honom och dessutom ge honom ekonomisk ersättning.

Följdfrågan blir därför given: Har FN tappat det fullständigt?

Julian Assange är alltså en man som polisanmäldes för våldtäkt, men när han kallades till förhör stack till England för att gömma sig på Ecuadors ambassad. Detta hellre än att låta sig bli förhörd av polisen.

Notera gärna att det enda det svenska rättssystemet har velat göra är att prata med honom, och att hans egen respons på detta var att låsa in sig själv i samma byggnad i fyra år. Det kan knappast räknas som att Sverige som land har frihetsberövat honom.

Frågan om huruvida han är skyldig eller ej går inte ens att spekulera i, då Assange medvetet har hindrat rättsprocessen från att ha sin gång. Han kanske är skyldig, eller så är han oskyldig - vi har ingen aning eftersom hans fall inte har kunnat prövas ordentligt.

Faktum är att om man ser till den svenska våldtäktsstatistiken så hade polisutredningen med stor sannolikhet lagts ner om han bara pratat med polisen. Men hans egen paranoia över att Sverige ska skicka honom vidare till USA gjorde att han fegade ur.

Jag hoppas så innerligt att den svenska polisen vägrar dra tillbaka sin begäran om att få prata med honom, och jag önskar ännu mer att han inte får en enda krona i ekonomisk kompensation för tiden han hållit sig undan.

Att bete sig som ett fegt kräk är ingenting som ska belönas.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela