Lägg ner rasistsnacket – alla som har våldtagit mig har varit svenska män

- 28/09/2016, 15:19 -
Nyheter24:s reporter Amanda Leander är trött på de rasistiska spekulationerna kring våldtäktsmän.

Nyheter24:s reporter Amanda Leander är trött på de rasistiska spekulationerna kring våldtäktsmän.

Privat / TT BILD

Nyheter24:s reporter Amanda Leander använder sina personliga erfarenheter för att spräcka den rasistiska myten om våldtäktsmän.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje gång jag skriver en artikel eller krönika om sexuella övergrepp så väller spekulationerna in som fokuserar på en enda sak.

"Det mångkulturella samhället har gått för långt" och "den misstänkta gärningsmannen borde utvisas".

Det är ett jävla hån mot oss utsatta.

Jag var 17 år. Han var 24 år och oskuld när vi träffades första gången. Det var bara ett ligg för mig då, inget mer. "Han är så kär i dig, han har till och med satt upp gardiner hemma och köpt krukväxter, ge honom en chans" sa hans vän till mig några veckor senare.

Jag däremot var inte kär, eller ens intresserad längre ärligt talat. Men det hindrade inte 24-åringen från att under en hemmafest bjuda mig på hembränt. Drinken blandades förmodligen med den ökända "våldtäktsdrogen" Rohypnol.

Jag vaknade i en säng på festen av att min kompis satt gränsle över min bröstkorg. Hon slog mig över ansiktet för att få liv i mig. Sen blev det svart igen. En stund senare vaknade jag till och insåg att 24-åringen bar mig över axeln ner i trapphuset och sen in i en taxi. Jag var för neddrogad för att kunna göra motstånd.

Nästa gång jag vaknade till befann jag mig i en främmande lägenhet, den med nyinköpta gardiner och krukväxter skulle det visa sig. Han var i mig, jag såg honom flåsa över mig men förstod ingenting och föll in i medvetslöshet igen. Kanske i ren skräck, jag vet inte.

Den natten gjorde han mig gravid. Jag berättade om våldtäkten för en kurator på Ungdomsmottagningen. Min våldtäktsman kallades in på möte tillsammans med mig. Kuratorn ville att jag och "min pojkvän" skulle diskutera om vi ville behålla barnet.

Jag sprang ut från mötet och kaskadkräktes på gatan av ren och skär ångest. Han lommade efter mig, ställde sig vid mina fötter och sa torrt att "det verkar vara jobbigt att vara gravid".


Det var sista gången jag såg honom. Jag vågade inte anmäla den våldtäkten. Om Ungdomsmottagningen kallade våldtäktsmannen för min pojkvän, hur skulle jag då som 17-åring ha något förtroende för rättsväsendet?

Det här är en väldigt liten del av alla mina skadliga erfarenheter av män under årens lopp.

Där finns också främlingen som stack upp en hand i mitt underliv under en konsert när jag var 15. Och klasskompisen på folkhögskolan som hotade och förgrep sig på mig under en kryssning.

Där finns den "schyssta snubben" jag hade känt i flera år, som skulle följa mig till bussen mitt i vintern. Men som istället misshandlade och våldtog mig brutalt både oralt, vaginalt och analt i en intilliggande park.

Där finns även de två olika pojkvännerna som brukade ligga med mig medan jag sov och skyllde på diagnosen sexsomni.


Jag skulle kunna göra listan betydligt längre, men besparar både mig och er den läsningen. För poängen är att mina upplevelser är allt annat än unika. Att bli utsatt för upprepade övergrepp är inget ovanligt tyvärr.

Och tro mig. Under alla trakasserier, tafsningar, övergrepp och regelrätta våldtäkter jag själv har blivit utsatt för så har jag inte för en enda sekund ställt mig frågan "vilket land kommer han ifrån?" Utan snarare "hur ska jag överleva det här?"

Ingen av mina gärningsmän har blivit dömda, trots anmälningar. Ingen av dessa män har heller blivit utvisade. Helt enkelt för att de är svenskar. Varenda en av dessa personer är födda och uppvuxna i Sverige.

Riktiga jävla svenskar. Riktiga jävla våldtäktsmän och förövare.
Det är inte asylsökande jag är rädd för, det är män. Svenska män. MÄN.