Tisdag 3 Aug
Stockholm

Staten ska skita i vad jag kollar på för porr

Nyheter24:s Malin Nilsson upprörs över förslaget om ett statligt porrfilter: "Det grundar sig på en skev kvinnosyn."

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det råder moralpanik i landet.

Annat kan det inte göra när flera kvinnoorganisationer och riksdagspolitiker sluter upp och vill införa ett statligt filter mot porr, skriver ett gäng debattörer i DN.

Förslaget är alltså att genom ett samarbete mellan stat och bredbandsbolag införa ett filter som porranvändare själva måste avaktivera för att ja, kunna kolla på porr.

Om detta innebär att varje person som känner sig sugen måste slå en pling till sin internetleverantör eller inte, nämns inte – men det låter som om det inte kommer vara en knapp i datorn (för det finns ju redan).

Hela förslaget ger en bitter avsmak i munnen och tycks grunda sig på en förkastlig syn på porr. För att inte tala om en skev kvinnosyn.

Att ens föreslå ett filter för att censurera bitar av internet får mig att rysa. Vad är nästa steg? Att blockera Facebook? Att stänga av personer som visar sina bröst på nätet?

Ja, just det. Det händer redan.

Internet behöver öppnas upp – inte släckas ner bit för bit för att passa några moralister.

Författarna anser att porr inte är sex. Snarare att det är kvinnoförakt, rasism och övergrepp.

Porren visar gruppvåldtäkter, grova sexuella övergrepp och förnedring.

“Kvinnor stryps så att de tappar andan och män trycker sina kön så långt ned i halsen på kvinnorna att de nästan kvävs” skriver de.

Mycket riktigt finns det porr där kvinnor suger av killarna med dicken långt ner i halsen och där strypsex förekommer. Men det står knappast för all porr.

Porr kan ju faktiskt också vara roligt, intimt, ömt, varsamt och romantiskt. Oskyldiga massagevideos till amatörvideos som inte är mer än fem minuters onani.

Den porr debattörerna egentligen vill åt är alltså hardcore-porren, som nu får vara ett ansikte för hela porrindustrin och som ska moraliseras. Det är lite äckligt, tycker de. Inget vi ska låta våra barn se.

Men faktum kvarstår ju fortfarande att det finns människor som gillar så kallat våldsamt sex, men med samtycke.

Så länge porrskådisarna har samtyckt och tittaren förstår vikten av samtycke förstår jag helt ärligt inte problemet. Och det gäller all porr, och all sex.

I stället för att moralisera över vilken porr vem ska se när och var – låt ungdomarna se en hardcore-rulle. Öppna upp för diskussion. Lär dem om samtycke och om sex.

För att tala över huvudet på både skådespelare och utövare är kvinnoförtryckande om något. Det stärker en uråldrig bild av att kvinnor inte förstår sitt eget bästa.

Finns det problematisk porr? Absolut.

Bör den förändras? Definitivt.

Men att sopa porren under mattan kommer inte lösa problemet. Det kommer inte minska våldtäkterna, kvinnomisshandeln eller den sexistiska kvinnosynen.

Det där hade vi innan porren.

I slutändan handlar det om att störta patriarkatet. Inget annat.

Om skribenten:

Malin Nilsson är reporter på Nyheter24. Hon har tidigare skrivit om att feminister bör sluta skuldbelägga BDSM och att man måste sluta behandla män som primitiva djur.

Följ henne på Twitter här: @iamunderground

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde porr förbjudas?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela