Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kära killkompis – det du sa chockade mig

- 14/07/2017, 15:18 -

KRÖNIKA: Peggy Billefält vill att killkompisar tänker om.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kära killkompis. Jag vet att du skulle försvara mig om du såg en man ta mig rumpan på krogen. Men vi måste prata om vad du gör när jag inte är med.

Häromdagen diskuterade du och jag om hur det är så att nästan alla män någon gång i sitt liv, medvetet eller omedvetet, tar för sig av kvinnors kroppar.

Vi pratade om att det är allt från tjatsex till att tafsa någon på rumpan på krogen. Då sa du något som gjorde mig livrädd.

"Det där är typiskt min vän", skojade du. "Haha, han ska alltid tafsa".

Det chockade mig. Jag frågade om du sa till din vän att det inte var okej när det hände. Om du ställde dig upp och sa: "Vad fan gör du? Det där är inte okej". Om du försvarade andra tjejer så som du skulle ha försvarat mig.

Kära killkompis det spelar ingen roll att du skulle slå till en man på käften om han tar på min rumpa på dansgolvet om du inte säger till din "vän" på skarpen som gör samma sak. 

Är du en killkompis?

Det finaste du kan göra för dina tjejkompisar är att prata om kvinnor och tjejer med dina killkompisar. Om vad som är okej och inte. 

Peggy Billefält är reporter på Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.