Tisdag 3 Aug
Stockholm

Män betalar för att trakassera kvinnor – har det inte gått för långt?

Evelina Carlson.
Evelina Carlson. Foto: Privat/TT

Evelina Carlson: "Mäns våld mot kvinnor har gått så långt att de betalar för att upprätthålla sin makt och kontroll."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag har aldrig blivit slagen, annat än knuffad och trillat omkull. Jag ville peka fuck you åt hela världen men allt jag hade att skylta med var ett svullet jävla pekfinger som jag inte kunde böja, för att senan i mitt finger hade gått av när jag föll och tog emot. 

Nog kändes det som käftsmällar och en och annan spark, när jag redan hade smakat asfalt där och då. Men det värsta jag någonsin har varit med om – det var när min självkänsla fick ta smällen. 

Jag har varit i destruktiva relationer, jag har gradvis brutits ner. Jag har berövats min trygghet, jag har blivit förminskad och förstörd.

Det är vad psykisk misshandel gör med en.

P3 Nyheter Granskar berättar två tjejer om hur de har blivit stalkade via betaltjänsten Swish.

När man gör en överföring går det nämligen att skicka ett meddelande på 50 tecken, vilket utnyttjas av stalkers som en sista utväg för att fortsätta kunna höra av sig.

Mäns våld mot kvinnor har gått så långt att de betalar för att upprätthålla sin makt och kontroll, för det är precis vad det handlar om. 

Dessa tjejer har blivit trakasserade av snubbar, vilka de har blockerat på alla andra plattformar, förutom just på Swish – där det saknas en blockeringsfunktion. 

Dessa snubbar får 50 tecken till sitt förfogande för en ynka krona, men skadan de förorsakar går inte att sätta en prislapp på. 

I ett kommentarsfält på Facebook möts detta av ironiska kommentarer som "stackars dem" och "vad klagar de över?", som om det inte alls vore synd om dem eller något att ens klaga på.

Flera kommentarer lyder även något i stil med "folk får gärna stalka mig via Swish" – och de flesta håller med och svarar "jag vill också" eller "jag hade blivit glad".

Även deras vänner ifrågasätter dem och menar på att det är "gratis pengar", som om det vore värt att riskera sin psykiska hälsa – så länge man får betalt.

Dessa tjejers integritet har blivit kränkt. Och folk skrattar, som om det vore ett skämt.

Detta är mäns våld mot kvinnor. Detta är våld, i nära relationer. Detta är ren och skär, psykisk misshandel. Ser ni inte det, eller väljer ni att titta bort?

Nog skrattar inte dessa tjejer på väg till banken.

Evelina Carlson

Du kan även läsa hennes blogg här

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela