Evelina Carlson.
Evelina Carlson. - Foto: Privat/TT

Män betalar för att trakassera kvinnor – har det inte gått för långt?

Evelina Carlson: "Mäns våld mot kvinnor har gått så långt att de betalar för att upprätthålla sin makt och kontroll."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har aldrig blivit slagen, annat än knuffad och trillat omkull. Jag ville peka fuck you åt hela världen men allt jag hade att skylta med var ett svullet jävla pekfinger som jag inte kunde böja, för att senan i mitt finger hade gått av när jag föll och tog emot. 

Nog kändes det som käftsmällar och en och annan spark, när jag redan hade smakat asfalt där och då. Men det värsta jag någonsin har varit med om – det var när min självkänsla fick ta smällen. 

Jag har varit i destruktiva relationer, jag har gradvis brutits ner. Jag har berövats min trygghet, jag har blivit förminskad och förstörd.

Det är vad psykisk misshandel gör med en.

P3 Nyheter Granskar berättar två tjejer om hur de har blivit stalkade via betaltjänsten Swish.

När man gör en överföring går det nämligen att skicka ett meddelande på 50 tecken, vilket utnyttjas av stalkers som en sista utväg för att fortsätta kunna höra av sig.

Mäns våld mot kvinnor har gått så långt att de betalar för att upprätthålla sin makt och kontroll, för det är precis vad det handlar om. 

Dessa tjejer har blivit trakasserade av snubbar, vilka de har blockerat på alla andra plattformar, förutom just på Swish – där det saknas en blockeringsfunktion. 

Dessa snubbar får 50 tecken till sitt förfogande för en ynka krona, men skadan de förorsakar går inte att sätta en prislapp på. 

I ett kommentarsfält på Facebook möts detta av ironiska kommentarer som "stackars dem" och "vad klagar de över?", som om det inte alls vore synd om dem eller något att ens klaga på.

Flera kommentarer lyder även något i stil med "folk får gärna stalka mig via Swish" – och de flesta håller med och svarar "jag vill också" eller "jag hade blivit glad".

Även deras vänner ifrågasätter dem och menar på att det är "gratis pengar", som om det vore värt att riskera sin psykiska hälsa – så länge man får betalt.

Dessa tjejers integritet har blivit kränkt. Och folk skrattar, som om det vore ett skämt.

Detta är mäns våld mot kvinnor. Detta är våld, i nära relationer. Detta är ren och skär, psykisk misshandel. Ser ni inte det, eller väljer ni att titta bort?

Nog skrattar inte dessa tjejer på väg till banken.

Evelina Carlson

Du kan även läsa hennes blogg här

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

1 timme sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

1 timme sedan
En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.