Swish

Swish är en mobilapplikation, den är lanserad i december 2012 av Getswish AB. Appen möjliggör att du på enkelt sätt kan överföra pengar till personers privata bankkonton. 


Getswish AB startades av sex av de största bankerna i Sverige, Danske Bank, Länsförsäkringar, Handelsbanken, Nordea, SEB och Sparbankernas riksförbund. Förutom ägarna erbjuder även Forex Bank,  Ålandsbanken, Skandiabanken, Sparbanken syd och Ica-banken betalfunktion. 


Banker som vill erbjuda tjänsten Swish måste ansluta sig till bankgirots betalsystem som heter "Betalningar i Realtid". Betalningar i realtid kan hantera sekund snabba transaktioner alla dagar, dygnet runt. Systemet är öppet för förändring vilket ger banker och betalningsinstitut en plattform för att kunna skapa egna erbjudanden.


Anna-Lena Wretman är bolagets VD och har varit det sedan 15 oktober 2016.


Kopplingen mellan telefonnummer och bankkonto redigeras via internetbanken direkt med mobiltelefonen eller med bankdosa. 


Appen är tillgänglig för plattformarna iOS, Windows Phone och Android 


Swish blev Sveriges mest rekommenderade varumärke 2017


Det Swishas dagligen ca 2 miljoner gånger i Sverige.


Ca 6,5 miljoner privatpersoner och 200 000 företag använder Swish i Sverige 2018.

Källa: Wikipedia


Swish
En person använder sig av Swish. Bildkälla: Jessica Gow
igår 09:26
Det är inte längre säkert att använda BankID och Swish på alla Samsung-mobiler. Nyheter24 förklarar varför – och vilka modeller det gäller.
18 Apr, 06:02
Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om Swish – och 70 procent av dem får ofta sin vilja igenom.
16 Apr, 16:40
Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av Swish.
8 Apr, 16:52
Hyresvärdar i Malmö riskerar fängelse för att tjäna pengar under Eurovision 2024. För en desperat hyresgäst kan en natt kosta 23 500 kronor.
6 Apr, 10:24
Har du fått ett sms eller samtal från Swish? Då ska du se upp noga. Bedragare använder just nu Swish för att lura pengar från användare.
5 Apr, 18:12
BankID används av miljontals användare. Den 1 maj 2024 genomför BankID en förändring. Läs mer på Nyheter24 om BankID:s nya förändring.
3 Apr, 11:11
Betaltjänsten Swish är i färd med ännu en förändring. Nyheter24 har pratat med Swish för att ta reda på vad som planeras.
25 Mar, 14:43
För den som går in på Swish dyker en skarp varning upp. Betalappen varnar för bedrägeri och att aldrig swisha på någons uppmaning.
22 Mar, 17:05
En kvinna i 24-årsåldern måste betala 400 000 till skatteverket efter att ha haft en Onlyfans-prenumeration utan att betala skatt.
22 Mar, 11:06
Fem personer från den så kallade "Swishlistan" åtalades för narkotikabrott misstänkta för att ha köpt droger för tusentals kronor. Nu frikänns en av dem, en man i 30-årsåldern, av Sundsvalls tingsrätt.
20 Mar, 11:34
Gillar du att göra allt med mobilen? Nu kommer Swish med en ny tjänst som gör att du kan använda appen när du handlar. Läs mer på Nyheter24
4 Mar, 13:16
Under måndagseftermiddagen har det varit problem för en del Swedbank- och Sparbankskunder att göra betalningar, överföringar och att använda Swish.
4 Mar, 11:15
En våg av fräcka bluff-sms och mejl – Bedragarna utger sig för att vara inkassoföretag via allt från mejl och sms till telefonsamtal.
29 Feb, 08:06
Ica har problem med kortbetalningar i sina butiker och apotek, rapporterar, Expressen.
22 Feb, 08:02
De får skrämmande Swish-meddelanden från våldsamma ex och känner sig övervakade av sina förövare när de egna barnen spelar spel online. I sitt arbete på en kvinnojour ser Johanna Björnheimer ständigt exempel på hur kvinnor hotas, trots kontaktförbud.
16 Feb, 09:40
Med sin Youtube-kanal når högerdebattören Henrik Jönsson hundratusentals tittare. Han beskriver sig själv som "klassisk österrikisk liberal", eller "absolut libertarian".
7 Feb, 14:28
Fem misstänkta kunder på den så kallade "Swishlistan" åtalas för narkotikabrott, rapporterar Sundsvalls Tidning. Polisen vill se om bevisen håller i tingsrätten vilket kan leda till att fler personer på listan åtalas längre fram.
1 Feb, 14:14
Intresset för Broloppet över Öresundsbron nästa år är enormt. Tiotusentals stod på kö direkt när anmälan öppnade på och loppet sålde slut på drygt två timmar. Men det höga trycket fick sajten att krascha – och löpsuget förvandlades till ilska mot arrangören.
31 Jan, 05:30
Åklagarmyndigheten försvarar hanteringen av den så kallade Swishlistan, som pekade ut hundratals Sundsvallsbor som misstänkta knarkköpare.
27 Jan, 19:08
Filmstaden kan åter sälja biobiljetter på sajten och i appen igen efter förra helgens hackarattack.
1 2 3 4 5