Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är det självklart att vi står bakom #deadline

1 av 1

Krönika. #deadline | 21/11/2017 21:02

4084 journalister har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna – nu gör kvinnliga journalister upprop under hashtaggen #deadline.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag publicerades journalistkårens upprop och vittnesmål under hashtaggen #deadline. Ett upprop som visar att 4084 kvinnliga journalister har fått nog av övergrepp, trakasserier och tystandskultur på redaktioner runt om i Sverige.

Kvinnliga journalister blir trakasserade, utsatta för övergrepp och sedan tystade – både av lärare, kollegor, chefer och även läsare.

Under hösten har vi rapporterat och bevakat #MeToo. Samtidigt har vi sett hur media tystat ner, haft internutredningar och avskedet manliga profiler – inom vår egen bransch.

Flera kvinnor inom journaliskåren är rädda för att höja rösten och säga ifrån, något som nu är tydligare än någonsin när tusentals kvinnliga journalister samlats och pratat om problemet som råder – det är en mansdominerad bransch som lider av tystnadskultur.

Men vi tänker inte vara tysta längre, det får vara nog nu.

Vi på Modette och Nyheter24 står bakom uppropet av självklara skäl – vi är kvinnor som alltid kommer backa våra medsystrar, oavsett bransch, ålder eller bakgrund.

Vi står bakom #deadline för alla våra kollegor i branschen, för alla kvinnor som någonsin blivit drabbade och för alla kvinnor som tyvärr ännu kommer att bli drabbade. 

Vi står bakom #deadline nu, imorgon och i all framtid framöver. Som journalister, som medmänniskor och som kvinnor.

/  Sara Lund, Lisa Olsson, Saara Olsson, Agnes Källen, Gabriella Bark, Quetzala Blanco, Malin Nilsson, HannahFina Rohrmüller, Jenny Carlsson, Peggy Billefält, Aretha Bergdahl.

Läs uppropet #deadline här.