Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Struntar Sverigedemokraterna i sina väljare helt och hållet?

- 26/11/2017, 13:52
Jimmie Åkesson tar emot publikens jubel på Sverigedemokraternas kongress. Inklippt är Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Vad ska SD-väljarna tro egentligen?

TT/Nyheter24

Det här är väldigt viktig läsning för dig som har hjärtat till höger och funderar på att rösta på Sverigedemokraterna.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En av helgens stora snackisar har varit Sverigedemokraternas kongress i Norrköping, och Jimmie Åkessons 180-sväng i regeringsfrågan. 

”Var inte för säker”, sa Åkesson i sitt tal, och höjde bokstavligt talat ett varningens finger till Moderaternas Ulf Kristersson. Åkesson sa också i en intervju med Di att hans politik har mer gemensamt med Stefan Löfven än med Annie Lööf. 

Utspelet har diskuterats fram och tillbaka, och många har beundrat Åkessons känsla för politisk strategi. Men väljarna då? Won't someone pleeeeaaase think of the väljarna?!?!

För, på riktigt. Vad ger en SD-röst egentligen? Vad hände med "det enda oppositionspartiet"?

Enligt Som-institutet ser sig Sverigedemokraternas väljare sig själva mer som höger än vänster. Det är ingen tung övervikt åt höger, men den finns tveklöst där. Och i SD-märkta grupper på Facebook är hat och hån mot ledande S-politiker, inte minst Stefan Löfven, ständigt återkommande. Man gillar inte vänsterpolitiker helt enkelt. 

Men SD-ledningen verkar räkna kallt med att väljarna bara följer efter, oavsett hur det blir efter valet. Spelet har helt tagit över. Det verkar som att allting handlar om strategi, inte om faktiskt politik. Och för den som har hjärtat till höger och sympatiserar med SD blev valet ännu mer förvirrande. 

Åkesson har gjort det tydligt: Den som vill byta ut Stefan Löfven kan inte räkna med att en röst på SD är en röst på regeringsbyte. Det går helt enkelt inte att garantera den utgången. För Sverigedemokraterna är vågmästarrollen och förvirringen viktigare än att väljarna ska veta vilken statsminister de röstar på. 

Det är faktiskt inte speciellt smart alls, det är snarare ett stort svek mot de väljare som trott att de sympatiserat med ett oppositionsparti. Åkesson måste göra vara bra mycket tydligare innan valdagen, annars finns det nog ingen som vågar rösta på SD. 

Gillar du politik? Då måste du lyssna på podden 24Frågor, som finns här

Borde Sverigedemokraterna försöka fälla Löfven?