Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag slutade röka – då förändrades det här

- 15/04/2018, 21:52 -

Nyheter24:s Aretha Bergdahl "För en månad sedan bestämde jag mig för att sluta röka. Trots att jag förväntade mig att en del saker skulle förändras, så fanns det flera fantastiska förändringar som jag inte hade räknat med."

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag var 14 år gammal tjuvrökte jag för allra första gången. Vad jag inte visste då var att rökning skulle bli en stor del av min vardag. 

Jag tror helhjärtat på konceptet att leva sitt bästa liv, med allt vad det innebär. Varför hålla tillbaka? Ät kakan. Drick Cavan som du sparat undan för ett speciellt tillfälle. Den bästa tiden är alltid nu. Och jag har under de senaste åren anammat samma tankegång gällande min rökning. 

Under min tid som rökare har jag normalt sett rökt cirka 5 - 7 cigaretter om dagen på vardagar och ett paket cigg under helgen, vilket för mig inte känts som särskilt mycket. Men för några månader sedan började jag värdera för- och nackdelarna med min vana på ett sätt som jag tidigare aldrig gjort. 

Jag hade aldrig riktigt sett mig själv som en rökare, utan bara någon som röker. Genom att se min rökning som ett val och inte en livsstil, kunde jag på något sätt förminska de potentiella riskerna som medföljer. 

Min rökning har för mig alltid känts som en nödvändig, mänsklig brist. Och jag har alltid sett andra människor som rökt som lite roligare och mer avslappnade än ickerökare. 

Och just den kopplingen som jag byggt mellan rökningen och min identitet har varit en av anledningarna till att det varit svårt för mig att sluta. 

Men sanningen är att jag börjar komma till en ålder där min kropps förmåga att reparera de skador som rökning orsakar inte längre är vad den tidigare varit. Och om jag måste välja mellan bekvämlighet och ett längre och friskare liv, så väljer jag livet. 

Därför bestämde jag mig för en månad sedan att sluta. 

Lyckligtvis har det beslutet kommit med en hel del positiva aspekter. Vissa av dem självklara, medan andra för mig har varit helt oväntade. 

Detta är de saker som förändrats sedan mitt beslut. 

Bättre hy

En av de första sakerna jag märkte var att jag fick tillbaka mitt glow.

Jag har aldrig riktigt haft några större besvär med min hy, men under perioder där jag rökt mer har jag tydligt märkt att min hud blivit mattare, tröttare och nästan lite läderaktig ibland. Inte så sexigt, men sant. Beroende på hur mycket jag har rökt så har huden i mitt ansikte påverkats olika mycket.

Men bara tre veckor efter att jag slutade röka var min hud på sitt A-Game.

Bättre kondition

Att min andning och kondition ändrades drastiskt kom egentligen inte som en överraskning. Men skillnaden mellan att springa till bussen, nu och då, var större än jag hade förväntat mig. Något jag är otroligt glad för. 

Vitare tänder 

Det här kanske säger sig självt lite. Men väldigt nice med vitare tänder.

Mindre trött 

En av de effekter som jag är mest tacksam över är att jag är mycket mindre trött. Tidigare har jag ofta tagit en cigg just för att jag har varit trött i hopp om att få en energiboost från nikotinet.

Men som jag lärt mig i efterhand är det faktiskt så att rökning gör det svårare för kroppens röda blodkroppar att transportera syre från lungorna ut till resten av kroppen, vilket i mitt fall har lett till att jag känt ständigt energilös. 

Överlag känner jag mig mycket mer alert nu, vilket verkligen känns bra. 

Mindre ångest 

En otroligt positiv effekt, och kanske det jag är allra gladast över, är att min ångest och oro minskat avsevärt. Först trodde jag bara inbillade mig, men efter några dagars google-forsking har det visat sig att det finns hundratals studier som påvisar en koppling mellan ångest och nikotin. 

Sedan mina tidiga tonår har jag upplevt en överväldigande ängslighet och oro i kroppen under stressiga perioder, vilket har gjort att jag har haft svårt att slappna av och varva ner. Och även svårt att somna om nätterna. Trots att jag fortfarande är lättväckt känner jag inte alls av samma stress och ängslighet längre. 

Att sluta röka har gjort en enorm skillnad för min psykiska hälsa, vilket för mig är en av de allra största vinsterna. 

Källor:

Ångest och rökning: mentalhealth

Röda blodkroppar och syre: drugsmart.

Läs även även Arethas krönika Varför låtsas nationalisterna och kvinnohatare bry sig nu?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.