Fredag 25 Jun
Stockholm

Varför måste ni förstöra julen varje år?

Varför får invandrare skulden när traditioner ändras? Det är precis samma sak varje år, skriver Karl Anders Lindahl.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Luciaförbud, pepparkaksförbud, julgransförbud, islamisering, godhetsnarkomani, mordhot, gråtande barn och fake news – det är jul igen. Hatets högtid äro kommen.

Men det var faktiskt annorlunda förr.

Förr i tiden kunde folk åtminstone vara lite varierade i sitt hat. Då kunde allergiker, veganer, jehovas vittnen eller kanske till och med ateister få skulden för att våra högtider "förstördes". Minns ni det?

Nu har det ändrats. Rasismen har blivit en jultradition starkare än lussekatter och "Hej tomtegubbar".

Egentligen är det samma problem som alltid. Förskolelärare som inte hinner rigga ett luciafirande för 100 gäster, barn som tycker lucia är dumt och inte vill vara med, fattiga familjer som känner att de inte har råd med tomtekostym och lucialinnen. Samtidigt förändras traditioner ständigt. 

I bakgrunden sitter surgubbar och bara väntar på att allt ska hända. Att julskinkan ska gratineras, att granen ska kläs, att ögonen ska tindra och glöggen ska puttra. 

När detta system där tanken på den perfekta julen spricker – när offentliganställda inte pallar kraven, när surgubbarnas fruar inte orkar passa upp på bortskämda familjemedlemmar, barn och barnbarn, och när kassan för fattiga familjer tryter...

...ja, då är det invandrarnas fel. 

Vi har på tok för stora förväntningar på julen. Så är det bara. Och när det inte blir perfekt så skyller man på muslimer eller flyktingar. Hur kommer det sig att vissa människor glömmer bort alla nyanser, problem och utmaningar i samhället så fort man får chansen att klaga på invandrare? Hur blev det så? Det är så förbaskat korkat att jag knappt vet vad jag ska skriva. 

Vi gör oss själva, julen, och barnen världens största otjänst när vi vägrar att se samhällets riktiga problem för att i stället spy ut hat.

Ha nu en god jul, och lugna ner er. 

Vill du förstöra julen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela