Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är åldersgräns porr en fullständigt galen idé

- 29/04/2019, 11:24 -
Porrförbud

Porrfilter kommer inte alls fungera, skriver Karl Anders Lindahl.

Nyheter24/Fredrik Sandberg/TT

Åldergräns på porr? En jättebra idé, eller hur? Nja. Nyheter24 går igenom exakt varför det är en katastrofal tanke.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Åldersgräns på porr? En asbra grej som ingen vettig människa kan vara emot, eller hur? 

Nja. Låt mig lite snabbt förklara varför hela debatten är ett slöseri med tid. 

Det är så klart tacksamt att med patos och med barnens bästa i tankarna ropa efter förbud, filter och åldersgränser. Men det finns allvarliga problem med hela tankesättet.

För det första kan vi ju konstatera att det inte skulle fungera. ”Tekniken finns”, heter det. 

Men nej, tekniken finns inte alls. 

Varför skulle det inte funka?

När britterna ska införa förbudet ska man låta branschen själva införa åldersgränser på sina egna sajter. Bara några få av alla miljoner sajter på nätet lär lyda den nya lagen – och de stora sidorna gör det med glädje. 

Varför? Jo, eftersom det företag som förväntas bli ledande i Storbritannien på att just göra ålderskontroller på sajter ägs av porrsjterna. Ja, du läste rätt. 

Enligt ansedda tidningen Wired ska kontrollerna göras av MindGeek, som till stor del ägs av Pornhub, Youporn och Redtube. Genom kreditkort eller en funktion som liknar bank-id ska sajterna kunna se att du fyllt 18 och får ta del av innehållet. 

Ta en minut och fundera på den mängden data, detaljer om individers sexuella preferenser och porrvanor – i porrsajternas händer. Tänk vilka enorma summor man kan sälja den datan för. Vad händer om den hackas? 

Vi pratar alltså om information som skulle göra porrsajterna svinrika och otroligt mäktiga. Vill vi verkligen ha det så?

Alternativet är att låta staten sköta byråkratin, och vi kan bara spekulera i vad det skulle kosta att ha tjänstemän som sitter och ska avgöra vad som är porr och vad som inte är det. 

Eller så kommer alla barn och vuxna snabbt lära sig hur man kommer runt åldergränsen, något som tar några sekunder att lära sig. Barn kanske till och med lär sig använda Tor och ge dig ut på deepweb, och där vill vi verkligen inte att de ska leta efter förbjudna saker, tro mig. 

Prata om det!

Att prata om porr, vad man råkat se och vad man frivilligt sett är svårt nog för barn redan som det är. Ett förbud skulle inte göra det bättre. 

Och att barn ska våga prata om porr och att vuxna är mogna nog att lyssna och diskutera istället för att sopa problemet under mattan med olika filter är en av vår tids vitktigaste frågor. 

Barn ska inte se porr, jag tycker faktiskt inte det. Men att fantisera ihop tandlösa lösningar som bara gör allt värre är, tro det eller ej, inte svaret. 

MER: Här är unga svenska kvinnors favoritporr

Vill du ha åldersgräns på porr?