Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu får Socialdemokraterna sota för sina misstag

- 26/09/2019, 09:02
Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är SD:s bästa valarbetare, skriver Lindahl

Pontus Lundahl /TT/Nyheter24

KARL ANDERS LINDAHL: Socialdemokraterna är Sverigedemokraternas bäst valarbetare – och botten är förmodligen inte nådd för Stefan Löfven.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraterna och Stefan Löfven lyckades vinna makten. Men nu kommer den hårda domen från väljarna. 

Två mätningar som släpptes idag, Novus och Inizio, visar på samma sak. S backar – SD och M går fram. 

Faktum är att opinionsläget just nu är en katastrof av historiska proportioner för Löfven, och botten är förmodligen inte nådd. 

Löfven har inte bara sålt ut S-politiken och lämnat kärnväljarna ute i kylan – S-ledaren har också varit magnifikt dålig på att kommunicera ut sitt budskap och känna av opinionen. 

Ta bara hela grejen med att stänga ute SD från samtalen om gängvåld. Det lät säkert jättebra när man kom fram till det på S-kansliet. Men när nyheten skulle ut snubblade man, trillade ner i en grop och lyckades inte ta sig upp. 

Sverigedemokraterna ägde narrativet, lyckades helt själva sätta bilden av vad som hänt. Kvar stod Löfven och Mikael Damberg och undrade vad fasen som hände. 

Så länge man är så genomusel på att bedöma läsarnas känslor och verklighetsuppfattning kommer Socialdemokraterna fortsätta att vara Sverigedemokraternas bästa valarbetare. 

Samma sak med uppgörelsen med C och L. Här lyckas man reta upp både de egna väljarna och oppositionen – allt för att Annie Lööf ska bli nöjd. 

Men nu får man betala för det – fortsätter det här kan snart SD vara största parti. 

Kanske det är dags för Löfven att kliva ner och lämna över till någon som åtminstone har lite känsla för opinionsbildning?

/Karl Anders Lindahl, politisk kommentator och nyhetschef på Nyheter24