Därför ökar Sverigedemokraterna så mycket just nu

- 19/12/2019, 09:12 -
Karl Anders Lindahl

Karl Anders Lindahl analyserar. .

Anders Wiklund/TT/Nyheter24

Karl Anders Lindahl skriver om hur de andra partierna misslyckats med typ allting senaste 10 åren. Och hur de bara gör det värre hela tiden.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De politiska partierna i riksdagen har två strategier för att möta Sverigedemokraterna. 

Strategi 1 används främst av Centerparitet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den går ut på att säga att SD är dåliga – och att säga att man inte är SD. 

Strategi 2 används av Kristdemokraterna och Moderaterna, och går ut på att försöka likna SD så mycket som möjligt. 

Liberalerna, som borde få pris av Nasa för att ha hittat ett svart hål i opinionen, vill gärna använda båda strategierna samtidigt. 

Båda strategierna är usla. Ingen av dem fungerar. Och nu är Sverigedemokraterna största parti. 

Jimmie Åkesson är ingen vidare talare, SD är omgivet av skandaler, och kompetensen för att kunna styra landet saknas. Alla vet detta. Ändå är alla partier sämre. 

Det politiska syltryggeriet har gått så långt så att bara ren kritik av samhället kan uppfattas som stöd för SD – bättre förutsättningar kan Åkesson knappast få. 

Ingenting tyder på att detta kommer att ändras på 20-talet. Viljan att formulera nya folkrörelser, idéer och visioner saknas. Och när de väl finns saknas engagemanget och karisman. 

Det enda debatten handlar om är invandring och hårda tag – alla väljare som faktiskt intresserar sig för andra ämnen och vill ha en seriös debatt kring dessa får snällt sitta och vänta bredvid sandlådan. 

När vi sammanfattar 10-talet kommer många prata om hur bra, skicklig och välformulerad Åkesson har varit. Detta är dock fel. 

För varje år  har debatten blivit dummare och ytligare. Donald Trump har visat att faktagranskning, sunt förnuft och till och med lagstiftning har liten betydelse när du väl mobiliserat dina väljare. 

Så, tills politikerna i Sverige överger både strategi 1 och 2 kommer SD fortsätta att växa. Men jag lovar att ingen kommer bli gladare av det.