Jonas Sjöstedts fråga fick Jimmie Åkesson att se ut som en vilsen amatör

- 15/01/2020, 13:56 -

ANALYS: Har Nyheter24:s Karl Anders Lindahl hittat ett historiskt ögonblick i onsdagens partiledardebatt?

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla vet att Sverigedemokraterna har medvind just nu. Debatten går dit de vill, opinionsmätningarna pekar ständigt på nya rekord, och efter nästa val kan SD mycket väl sitta i regering.

Ofta hör man att Jimmie Åkesson är en stor nyckel till framgångarna. Det sägs att han är en bra talare och skicklig debattör. Men stämmer verkligen det? 

Är det kanske inte snarare så att alla andra partiledare är genomusla retoriker och debattörer, och att Åkesson har en lätt match mot samtliga andra partiledare genom att inte vara lika dålig?

Åkesson kunde inte svara på Sjöstedts fråga 

En händelse i onsdagens partiledardebatt fick mig att undra ordentligt. 

De flesta svenskar kanske missade ögonblicket, många har bättre saker för sig klockan elva en onsdagsförmiddag mitt i vintern. Men ja, det var verkligen något anmärkningsvärt. 

Det var när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick upp för att debattera mot Åkesson som V-ledaren frågade Åkesson om hur det såg ut med äldre- och demensvården i Åkessons hemkommun Sölvesborg. 

Det handlade om ett boende som skulle läggas ner och ett privat företag som skulle ta över, med nedskärningar, försämringar och otryggare anställning som följd. 

Det var då det hände. 

Radikalismen och ”röra om i grytan”-mentaliteten hos Jimmie Åkesson försvann ut genom riksdagshusets fönster. 

SD-ledaren visste inte vad han skulle svara, och där och då lät han som vilken trött, nöjd politiker som helst. Eller helt enkelt en vilsen amatör. 

”Här handlar det ju om att få en så effektiv och bra verksamhet som möjligt", försökte Åkesson.

Obegripligt

Han hade bara kunnat svara att han inte ville debattera enskilda företag eller kommunpolitik i riksdagen. Men i stället för den enkla utgången fortsatte Åkesson att trassla in sig utan att kunna trassla ut sig. 

”Självklart handlar det om att det ska bli bättre och att man ska få bättre omsorg för dem som behöver omsorgen”, sa Åkesson innan han gick bort sig i ett utlägg om att "tro på politiken". 

Det hela fick Fredrik Reinfeldts "öppna hjärtan"-tal att framstå som glasklart och politiskt slagkraftigt. 

Men Åkesson ville inte dra i handbromsen, utan lät katastrofen fortsätta med orden ”Så, ja.. jag tror det blir jättebra.”

Bara det att Åkesson lät sig luras in i en fälla om kommunalpolitik där ett enskilt företag stod i fokus är anmärkningsvärt. 

Men att Åkesson blir helt svarslös så fort en politisk fråga går in på något handfast och konkret är ju egentligen helt otroligt. 

Sjöstedt såg nöjd ut. Klart han gjorde. 

Han kan ju mycket väl ha hittat en ny taktik, ett sätt att besegra den ständige segraren Jimmie Åkesson. 

Om Sjöstedt finslipar taktiken finns det nog inga gränser för hur långt V kan gå i opinionen. Både Stefan Löfven och Jimmie Åkesson lär darra av oro.