Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson är 37 år gammal (född 1979) och gick med i Sverigedemokraterna 1995. Partiledaren är född i Bromölla men växte upp Sölvesborg.


Innan Åkesson blev politiker pluggade han på Lunds universitet. Där studerade han bland annat statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi.


Åkesson blev partiledare för Sverigedemokraterna 7 maj 2005. I oktober 2014 blev Åkesson sjukskriver på grund av utbrändhet. I mars 2015 återkom han till jobbet som partiledare, detta efter en intervju i tv-programmet Skavlan.


Vid sidan av sitt uppdrag som partiledare är han sedan 1998 ledamot i fullmäktige i Sölvesborgs kommun.


Enligt ett rykte ska Åkesson varit medlem i Moderat skolungdom (MSU) innan han gick med i Sverigedemokraterna, detta tillbakavisas i en artikel i SDUs medlemsbland från 1997.
Jimmie är förlovad med Louise Erixon som är sekreterare åt Björn Söder, Sverigedemokraternas tidigare partisekreterare samt andre vice talman i riksdagen.

Jimmie Åkesson
Bildkälla: Claudio Bresciani


2 timmar sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera andra partiledare fördömer attacken mot Vänsterpartiets och Miljöpartiets arrangemang på onsdagskvällen. Det är ett hot mot vår demokrati det som har hänt, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.
17 Apr, 17:02
Riksdagen röstade klart ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill riva upp lagen så snart som möjligt.
17 Apr, 08:34
Riksdagen röstade klart ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. SD-ledaren Jimmie Åkesson vill riva upp lagen så snart som möjligt.
17 Apr, 07:28
Riksdagen har nu röstat ja till den omstridda lag som kommer göra det lättare att byta juridiskt kön. Beslutet kom efter en maratondebatt i riksdagen.
11 Apr, 12:08
Dödsskjutningen av en pappa i Skärholmen väcker starka reaktioner bland politikerna. SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver att det är dags att "förklara fullt krig" mot de gängkriminella.
19 Mar, 13:38
SD protesterar mot att KD:s toppkandidat i EU-valet i en intervju bland annat nämnt att SD bildades av nazister och rasister. "Snöflingebeteende", anser KD-ledaren Ebba Busch.
14 Mar, 12:20
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Sven-Olof Sällström har avlidit efter en tids kamp mot svår cancer, skriver Jimmie Åkesson på Facebook.
12 Mar, 11:32
Jimmie Åkesson ska gifta sig med flickvännen Matilda Kärnerup. Paret
11 Mar, 11:12
Nu vajar den svenska flaggan vid Natohögkvarteret. Vi har kommit hem, säger statsminister Ulf Kristersson på ceremoni med kronprinsessan Victoria i Bryssel.
4 Mar, 12:49
"Det är för dyrt att vara svensk", enligt regeringen. Samtidigt stiger matpriserna på nytt. SD:s partiledare Jimmie Åkesson tycker att kunderna kan vara tuffare. Handla hos den som har bättre priser, säger han.
4 Mar, 11:12
Regeringen skjuter till sex miljarder kronor extra till vården i vårens budget. Samtidigt är underskottet i regionerna fortsatt stort. Nu tar staten sin del av ansvaret, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
28 Feb, 05:30
Gapet mellan de politiska blocken minskar. Det rödgröna försprånget ligger nu bara på fem procentenheter, enligt den senaste mätningen som Indikator gör för Sveriges radio Ekot.
19 Feb, 21:24
Jimmie Åkesson (SD) riktar skarp kritik mot S-ledaren Magdalena Andersson för att hon i en tysk tidning skriver att regeringens samarbete med Sverigedemokraterna underminerar demokratin – samtidigt som SD-ledaren felciteras.
16 Feb, 07:46
SD vill kunna låsa in gängkriminella utan konkret brottsmisstanke under en kortare tid. Det kan bli ett avgörande verktyg för att bekämpa organiserad brottslighet, anser SD-topparna Jimmie Åkesson och Richard Jomshof.
10 Feb, 08:08
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson säger att hon tappat förtroendet för riksdagsledamoten Jamal El-Haj. Turerna kring honom har enligt henne skadat partiet. Om El-Haj tänker lämna sin plats är fortfarande okänt.
6 Feb, 15:00
Sverigedemokraterna siktar på att öka från tre till minst fyra mandat i EU-parlamentsvalet. Nu har valberedningens förslag till partiets toppnamn på EU-valsedeln presenterats.
3 Feb, 17:54
Förtroendet för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fortsätter att sjunka, visar en undersökning från Ipsos/Dagens Nyheter. S-ledaren toppar fortfarande förtroendeligan bland partiledarna, men de tre senaste mätningarna har trenden pekat nedåt.
28 Jan, 07:14
För första gången syns Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson mer i nyhetsmedier är socialdemokraternas Magdalena Andersson, även om skillnaden är marginell, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
28 Dec 2023, 10:56
Ett supervalår där väljare i bland annat USA, Indien, EU och Ryssland går till valurnorna. Ett fotbolls-EM för herrar i Tyskland utan svenskt deltagande men ett OS i Paris med svenskar. Vi får dessutom en ny svensk i rymden - Marcus Wandt - och ett Eurovision Song Contest på svensk mark. Det är ett axplock vad 2024 bjuder på.
18 Dec 2023, 13:48
Krig och nedskärningar har präglat kulturåret 2023. SD ifrågasatte principen om armlängds avstånd samtidigt som ett raserat innertak blev symbol för en pressad kultursektor.
1 2 3 4 ... 60