Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson är 37 år gammal (född 1979) och gick med i Sverigedemokraterna 1995. Partiledaren är född i Bromölla men växte upp Sölvesborg.


Innan Åkesson blev politiker pluggade han på Lunds universitet. Där studerade han bland annat statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi.


Åkesson blev partiledare för Sverigedemokraterna 7 maj 2005. I oktober 2014 blev Åkesson sjukskriver på grund av utbrändhet. I mars 2015 återkom han till jobbet som partiledare, detta efter en intervju i tv-programmet Skavlan.


Vid sidan av sitt uppdrag som partiledare är han sedan 1998 ledamot i fullmäktige i Sölvesborgs kommun.


Enligt ett rykte ska Åkesson varit medlem i Moderat skolungdom (MSU) innan han gick med i Sverigedemokraterna, detta tillbakavisas i en artikel i SDUs medlemsbland från 1997.
Jimmie är förlovad med Louise Erixon som är sekreterare åt Björn Söder, Sverigedemokraternas tidigare partisekreterare samt andre vice talman i riksdagen.

Jimmie Åkesson
Bildkälla: Claudio Bresciani


28 Sep, 12:18
Den nya våldsvågen som slagit till i Sverige kräver nya åtgärder, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Nu föreslår hon att militären ska kunna sättas in för att hjälpa polisen.
20 Sep, 17:32
Regeringen har lagt sin budget. Drivmedelsskatten sänks, men en fråga kvarstår, enligt S och C. Är det någon som sett de tio kronorna? frågar sig Mikael Damberg (S).
19 Sep, 12:42
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson öppnar för att undersöka om militären kan stödja polisen mot gängkriminaliteten i Sverige.
19 Sep, 11:32
Sverige följer den danska modellen och bygger återvändandecenter för asylsökande som fått avslag. Det blir den största budgetsatsningen på migrationsområdet nästa år, nästan 300 miljoner kronor.
18 Sep, 13:46
Hon har varit en av de mest framträdande personerna i svensk politik under mer än ett decennium. När Annie Lööf summerar sin tid vid makten i bokform ges för första gången en inblick i de hemliga förhandlingsrummen som ledde fram till januariavtalet.
13 Sep, 13:00
Kritik mot sovande riksdagsledamöter, anklagelser om struntprat och priset på falukorv hördes från talarstolen under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.
13 Sep, 12:10
S-ledaren Magdalena Andersson varnar för att regeringens samarbete med SD riskerar svenskars säkerhet. Det är så fruktansvärt skamlöst och otroligt ovärdigt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
12 Sep, 14:28
Statsminister Ulf Kristersson (M) lovar mer resurser till kommuner och regioner i höstens budget. Vården, skolan och omsorgen ska inte lämnas åt sitt öde. Men det betyder inte att det finns hur mycket pengar som helst, och det betyder inte att alla kommer att tycka att det är tillräckligt mycket, säger Kristersson.
1 Sep, 18:02
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gör klart att han aldrig någonsin kommer gå på Nobelfesten. Läs mer här!
1 Sep, 12:40
Rysslands och Belarus ambassadörer är återigen välkomna på Nobelprisutdelningen. Vidar Helgesen, Nobelstiftelsens vd, förstår att beslutet kan röra upp känslor. Men det är inte Nobelstiftelsens roll att sortera år för år vilka som just det året förtjänar eller inte förtjänar att bjudas in, säger han.
31 Aug, 16:06
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnas till Nobelfesten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
27 Aug, 11:40
S-ledaren Magdalena Andersson föreslår i sitt sommartal fängelse för de som köper knark av barn och tonåringar. Var och en som partyknarkar har också ett eget ansvar, går ditt partyknarkande verkligen före varje ung människas rätt att växa upp i trygghet? säger hon.
26 Aug, 17:04
Intoleranta islamister är problemet, inte Richard Jomshof. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som tycker att regeringen varit för ängslig i sin hantering av koranbränningarna.
26 Aug, 16:04
Efter nästa val kommer Sverigedemokraterna inte nöja sig med att vara stödparti till en regering, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson. Tidöasamarbetet liknar han vid silvertejp, en tillfällig lösning.
26 Aug, 15:12
SD-ledaren Jimmie Åkesson tar i sitt sommartal tydligt avstånd från all form av lagstiftning för att stoppa koranbränningar.
26 Aug, 14:00
Bankernas snabbt stigande vinster har varit ett omdiskuterat ämne. Nu vill Vänsterpartiet införa en bankskatt för att hjälpa pressade hushåll. Det får vara nog, sade Nooshi Dadgostar på lördagen.
26 Aug, 06:50
SD-ledaren Jimmie Åkesson har haft ledigt i sommar. Inget har hörts från honom medan koraner bränts och det stormat kring SD-topparna Richard Jomshof och Björn Söder. I dag framträder han igen, på hemmaplan i Sölvesborg.
22 Aug, 18:32
– Jag tror inte att den liberala uppgiften är att få tyst på varenda person från Sverigedemokraterna, säger Pehrson (L) efter träffen med Jimmie Åkesson (SD).
20 Aug, 22:50
En enad opposition i riksdagen har begärt att Sverigedemokraternas Richard Jomshof lämnar sin post som ordförande i justitieutskottet, bland annat på grund av en tweet där han beskrev profeten Muhammed som en ”rövare” och ”massmördare”.
18 Aug, 16:36
Regeringen beslutade på fredagen att tillsätta en utredning som ska se över ordningslagen. Beslutet möts av kritik, både från stödpartiet Sverigedemokraterna och internt. Vår utgångspunkt är att inte göra några grundlagsändringar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.