Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson är 37 år gammal (född 1979) och gick med i Sverigedemokraterna 1995. Partiledaren är född i Bromölla men växte upp Sölvesborg.


Innan Åkesson blev politiker pluggade han på Lunds universitet. Där studerade han bland annat statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi.


Åkesson blev partiledare för Sverigedemokraterna 7 maj 2005. I oktober 2014 blev Åkesson sjukskriver på grund av utbrändhet. I mars 2015 återkom han till jobbet som partiledare, detta efter en intervju i tv-programmet Skavlan.


Vid sidan av sitt uppdrag som partiledare är han sedan 1998 ledamot i fullmäktige i Sölvesborgs kommun.


Enligt ett rykte ska Åkesson varit medlem i Moderat skolungdom (MSU) innan han gick med i Sverigedemokraterna, detta tillbakavisas i en artikel i SDUs medlemsbland från 1997.
Jimmie är förlovad med Louise Erixon som är sekreterare åt Björn Söder, Sverigedemokraternas tidigare partisekreterare samt andre vice talman i riksdagen.

Jimmie Åkesson
Bildkälla: Claudio Bresciani


27 Nov, 15:04
Att föreslå åtgärder som försvårar för islamister att sprida sin ideologi borde inte vara kontroversiellt, skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet.
26 Nov, 15:54
Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna, vill att regeringen tydligt markerar mot SD-ledaren Jimmie Åkessons senaste uttalanden. Ett sätt skulle kunna vara att kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur Rosenbad, säger hon till TT.
26 Nov, 11:20
Utspelet från Jimmie Åkesson om att riva moskéer som sprider islamistisk propaganda får stöd av SD-politiker. Åkesson konstaterade en självklarhet, säger riksdagsledamoten Tobias Andersson.
26 Nov, 07:02
Provokativt och anmärkningsvärt. Det anser juridikprofessorn Joakim Nergelius om SD-ledarens utspel om att riva och konfiskera moskéer. Statsvetaren Jenny Madestam öppnar samtidigt för en konflikt mellan SD och de andra Tidöpartierna.
25 Nov, 20:18
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok reagerar starkt på SD-ledaren Jimmie Åkessons tal. Han säger att det nu inte räcker för regeringen att bara ta avstånd från uttalandet.
25 Nov, 19:26
SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill stoppa nya moskéer i Sverige och riva andra där "konspirationer sprids". Nyheten har fått spridning i flera turkiska medier, mitt under den känsliga svenska Natoprocessen. Extremt olyckligt, bedömer Turkietexperten Michael Sahlin.
25 Nov, 18:04
SD:s partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu den skatteskuld som hans partikollega David Perez har på 8,5 miljoner kronor. Det är klart att man höjer på ögonbrynen, säger Åkesson.
25 Nov, 13:16
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson utesluter inte att det var Björn Söders twittrande som fick honom att stängas ute från den nyvalda partistyrelsen.
25 Nov, 12:52
I sitt tal på landsdagarna riktade Jimmie Åkesson skarp kritik mot Socialdemokraterna och anklagade dem för att vara en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige. Rena lögner enligt gruppledare Lena Hallengren (S). Oerhört magstarkt, säger hon.
25 Nov, 11:10
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson målar en mörk bild av Sverige i sitt tal på partiets kongress. Det håller på att gå fullständigt åt helvete, på ren svenska.
24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
22 Nov, 06:02
Sverigedemokraterna räknar med ministerposter vid en ny valvinst – och pekar ut riktningen framåt med en rad radikala förslag som går utöver Tidöavtalet. Jag tror att det finns en stor folklig förankring, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
21 Nov, 17:28
Tidöpartierna vill utreda om det går att utvisa personer på grund av "brister i levnadssättet". Migrationsforskaren Henrik Emilsson har svårt att se att det blir verklighet. Man vill ofta inte ha subjektiva bedömningar i lagstiftningen, säger han.
15 Nov, 12:34
Miljöpartiets språkrör Per Bolund tackades av i samband med riksdagens EU-debatt under onsdagen. Han lämnar språkrörsposten i på partiets kongress i helgen.
9 Nov, 18:26
Riksdagsledamöterna Carina Ståhl Herrstedt och Jonas Andersson får sannolikt lämna Sverigedemokraternas partistyrelse. Det står klart sedan valberedningens förslag blivit offentligt.
9 Nov, 14:22
Sverigedemokraternas ledning föreslår inför partiets landsdagar att medborgarskap ska kunna återkallas i fler fall – även när det rör sig om annat än grov kriminalitet.
8 Nov, 04:12
Statsminister Ulf Kristersson (M) tappar mark bland näringslivstopparna, rapporterar DI. SD-ledaren Jimmie Åkesson går framåt.
3 Nov, 10:58
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har hållit ett tal på arabiska – med hjälp av AI. Det som såg ut att vara Åkesson var i själva verket en AI-genererad klon.
2 Nov, 17:08
Frågan om att återstarta reaktorer vid Ringhals har landat hos partiledarna i regeringsunderlaget. Sverigedemokraterna har inte släppt bollen medan regeringen är tveksam.
21 Okt, 06:58
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att 13-åringar ska kunna dömas till livstid, säger han i Ekots lördagsintervju.