Nyheter24:s Alma Yttergren tycker vi borde dricka på krogen istället för hemma.
Nyheter24:s Alma Yttergren tycker vi borde dricka på krogen istället för hemma. - Foto: Foto: Aretha Bergdahl

Regeringen, stäng Systembolaget nu

Krogarna är stängda för att vi inte ska vara fulla. Samtidigt slår Systembolaget försäljningsrekord. Men om alkohol innebär en stor risk för smittspridning borde väl Systemet vara stängt för länge sen?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under pandemin har vi fortsatt dricka ungefär lika mycket som tidigare. Den stora skillnaden är att vi har druckit på ett annat sätt. Med stängda krogar och alkoholstopp vid åtta är det hemma i soffan vi knäckt vår öl eller hällt upp ett glas Pet Nat.

När Lena Hallengren i november meddelade att alla krogar måsta stänga klockan 22 var det med orden: 

”Alkohol kan leda till ett försämrat omdöme och att man slarvar med att hålla avstånd.”

Stefan Lövfen var inne på samma spår när alkoholstoppet förlängdes i januari:

”Alla vet att om man går på en restaurang med människor som dricker så ökar inte omdömet med alkoholintaget.”

Alkohol boven i dramat

Jag fattar att man blir både mer fysisk och mindre brydd när man dricker alkohol – det blir jag med. 

Så frågan är varför vi får sitta hemma och dricka utan någon kontroll alls? Där vi kan bli jättefulla, vara hur många som helst och kröka hur länge vi vill? 

Anders Tegnell har vid flera tillfällen sagt att restauranger och barer i Sverige, till skillnad från i många andra länder, inte är ett riskområde för smittspridning. Reglerna på krogen är stenhårda och vi är duktiga på att följa dem. De krögare som inte följer reglerna får höga böter och kan till och med tvingas stänga. 

Jag mejlade smittspårningen i region Stockholm för att se vad de hade att säga och fick det jag trodde bekräftat. Få personer smittas på krogen. Det är på jobbet och i hemmen som covid frodas. 

Boven i dramat är alltså alkoholen, eller rättare sagt när man dricker under okontrollerade former.

Regeringen vågar inte

Därför blir jag lite fundersam när jag får höra att Systembolaget har ett rekordår bakom sig. Man har sålt 11 procent mer än 2019, och det som ökat mest är spriten. 

Och jag vet inte hur ni är, men om det är någon gång en fylla kan slå till ordentligt, så är det när jag tar ett järn. 

Det finns ingen statistik på det här, men jag tror inte att de allra flesta sitter hemma själva och dricker. Jag tror att man ses hos varandra, över middagar och mindre fester. Det är nog inte ovanligt att vara fler än fyra, och jag tror knappast gästerna skickas hem vid åtta. 

Jag vill absolut inte att systemet ska stänga, men om vi ska tänka smittsäkert låter några glas på lokal betydligt smartare än att supa på hemmafest.

Så varför har Systembolaget öppet? Jag tror inte regeringen vågar stänga. För då skulle det ta hus i helvete ute i stugorna.

Dessutom har de redan den perfekta syndabocken – krogen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.