Att elbilar skulle vara mer benägna att fatta eld är en seglivad myt. I Danmark inträffade 50 bränder i el- eller hybridbilar under 2024, enligt en färsk rapport från landets beredskapsmyndighet.
Det är visserligen sex fler än året innan, men sett till hur mycket vagnparken för elbilar har vuxit innebär det att brandrisken i själva verket har sjunkit, från 1,7 bränder per 10 000 elbilar 2023 till 1,2 under 2024. Det motsvarar en minskning med 29 procent.
För bensin- och dieselbilar är siffran däremot oförändrad: 3,8 bränder per 10 000 fordon. Det är mer än tre gånger så hög risk.
Osäkert hur ofta batteriet fattar eld
Vad statistiken däremot inte avslöjar är hur många av elbilsbränderna som faktiskt involverade högvoltsbatteriet. Det är först när batteriet antänds som branden blir särskilt svår att hantera, men enligt tidigare undersökningar är det relativt ovanligt.
Många bilbränder orsakas av yttre faktorer, som mordbrand eller spridning från andra bränder, vilket gör det svårt att dra entydiga slutsatser om biltypens inverkan.
Räddningstjänsten har rustat upp
Trots den låga risken har flera räddningstjänster i Skandinavien investerat i särskilda verktyg för att hantera elbilsbränder. Bland annat används vattenbehållare där hela bilen kan sänkas ner, samt fjärrstyrda robotar som kan hämta brinnande fordon från svåråtkomliga platser som garage.
Men enligt de nya siffrorna tyder det mesta på att dessa insatser kommer att behövas allt mer sällan.
Sverige och Norge ännu säkrare
De danska siffrorna är intressanta i sig men i Sverige och Norge är skillnaden ännu större. Under 2024 registrerades bara 0,45 bränder per 10 000 elbilar i Sverige. För andra bilar var siffran 7,5. I Norge var motsvarande siffror 0,7 respektive 4,6.
Det innebär att bensin- och dieselbilar i Sverige brinner över 16 gånger så ofta som elbilar. Någon förklaring till dessa skillnader mellan länderna ges inte i rapporten, men siffrorna talar sitt tydliga språk: elbilen är ingen brandbomb, snarare tvärtom.