Nyamko Sabuni och Johan Pehrson
På fredagen kom beskedet att Nyamko Sabuni avgår som Liberalernas partiledare. Den som nu ska axla rollen är Johan Pehrson. - Foto: Claudio Bresciani / TT och Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni avgår – statsvetaren: "En rejäl chansning"

På fredagen kom beskedet att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår. Enligt statsvetaren Jenny Madestam har det aldrig hänt att man byter partiledare så här nära inpå ett val.
– Det är delar av partiet som inte har förtroende för henne, säger Madestam.


Liberalerna kallade till pressträff under fredagen för att presentera ett antal ändringar inför valrörelsen. På pressträffen stod det sedan klart att Nyamko Sabuni avgår och lämnar uppdraget som Liberalernas partiledare.

Därför har Nyamko Sabuni avgått som Liberalernas partiledare 

Statsvetaren Jenny Madestam berättar för Nyheter24 att Liberalernas dåliga opinionssiffror samt partiets interna konflikter ligger bakom Sabunis avgång. 

– Siffrorna är så usla för partiet, och de kommer åka ur riksdagen som det ser ut idag. Allt som Nyamko Sabuni har prövat hittills har inte fungerat, säger Madestam och fortsätter:

– Det är delar av partiet som inte har förtroende för henne, vilket hänger ihop med de interna konflikter som man hade när januarisamarbetet bröts, och man gick över till att stötta Ulf Kristersson som statsminister. Det tror jag är huvudförklaringen. 

Jenny Madestam: "Blivit för mycket koncentration på hennes ledarskap"

På fredagens presskonferens sa Sabuni att hennes person står i vägen för hennes ledarskap, och att hon inte längre ser att det är hon som ska gå i första ledet.

– Det har blivit för mycket koncentration på hennes ledarskap, och ifrågasättande av hennes ledarskap. Och hon har inte riktigt lyckats heller att skapa förtroende kring någon fråga för partiets räkning, förklarar Madestam. 

Johan Pehrson tar över som partiledare för Liberalerna

Kort efter bekräftade partiet själva att den som nu kommer att axla rollen som Liberalernas partiledare är Johan Pehrson

– Det är ju en rejäl chansning att man gör så här nu. Mig veterligt har det aldrig hänt att ett parti byter partiledare såhär nära inpå valet. Om det nu tyder på att Johan Pehrson ska ta över så är ju det förvisso kanske den bästa lösningen eftersom han är den som har enklast att från dag ett gå in i den här rollen eftersom han har varit stand-in för Sabuni i riksdagen, säger Jenny Madestam. 

Statsvetaren Jenny Madestam om förtroendet för Johan Pehrson: "Högt"

Att ha Johan Pehrson i spetsen menar Jenny Madestam kan vara fördelaktigt för partiet, då man troligen har gjort bedömningen att han har ett starkare förtroende i de frågor man tror kommer prägla valrörelsen. 

– Jag skulle säga att han har ett starkt förtroende på så vis att han har funnits med länge, man vet var han står någonstans, han uppfattas som en ganska stark och tydlig figur. Framförallt har han ett högt förtroende och är stark i frågor som rör kriminalpolitiken, vilket partiet och andra bedömer kommer bli en viktig fråga i valrörelsen, säger Madestam. 

Statsvetaren: Nyamko Sabuni har stora delar av partiet emot sig

Jenny Madestam förklarar att stora delar av partiet har varit emot Sabunis ledarskap. 

– Det finns delar av det forna liberala partiet som är oerhört missnöjda hur hon har styrt partiet, och där vi har hört om tidigare väldigt starka företrädare som har lämnat partiet för att man inte kan ställa sig bakom hur hon leder det, säger hon och fortsätter: 

– Det skadar ju partiets förtroende när en person som till exempel tidigare partiledaren Bengt Westerberg har tagit ett sådant tydligt avstånd mot hennes ledarskap.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla återkallar fordon – problem med gasen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.