Andreas Norlén får nytt förtroende.
Andreas Norlén får nytt förtroende. - Foto: Jonas Ekströmer / TTAnders Wiklund / TT

Riksdagen väljer Andreas Norlén (M) till talman – då träffar han Kristersson

Strax innan lunch stod det klart att Andreas Norlén får nytt förtroende som riksdagens talman.
– Jag vill framföra att jag är ödmjukt tacksam över det fortsatta förtroendet, säger han under en pressträff.


På måndagen, klockan 11.00, hölls en omröstning om talmansposterna i riksdagen. En omröstning som slutade i ett enhälligt beslut om att Andreas Norlén får nytt förtroende.

Foto: Anders Wiklund/TT

Andreas Norlén får nytt förtroende som riksdagens talman

Kenneth G Forslund (S) valdes till vice talman. Sverigedemokraten Julia Kronlid ser ut att kunna bli andra vice talman – men i den slutna omröstningen fick hon inte tillräckligt antal röster i första omgången.

– Vi välkomnar att Andreas Norlén nominerats som talman, sade Magdalena Andersson (S)

SD:s gruppledare Henrik Vinge framhöll att Norlén visat engagemang, kunnande och integritet. I de personliga kontakterna har Norlén varit vänlig, hjälpsam och rättvis, säger Vinge.

– Man lagar inte det som fungerar, och i synnerhet inte det som fungerar väl.

Annie Lööf underströk att Centerpartiet har stort förtroende för Norlén som talman.

Liberalernas Mats Persson betonade Norléns enande förmåga, och KD:s Camilla Brodin framhöll honom som kunnig och brett respekterad. Även Vänsterpartiet uttryckte sitt stöd för Norlén som utfört ett "fantastiskt arbete".

Andreas Norlén: "Jag är ödmjukt tacksam"

Strax innan klockan 12 höll den nyvalde talmannen pressträff, där han tackade för fortsatt förtroende och gav besked i den pågående regeringsbildningen.

– Jag vill framföra att jag är ödmjukt tacksam över det fortsatta förtroendet att få vara riksdagens talman, sade han under pressträffen.

– Jag är djupt tacksam över att bli vald av riksdagens samtliga riksdagsledamöter, fortsätter han och tackar de som agerat annorlunda jämfört med tidigare talmansval.

Vidare uppgav talmannen att han kommer att träffa Ulf Kristersson (M) på onsdag klockan 11.00, efter att i förra veckan ha gett M-ledaren sonderingsuppdraget.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!