Moderat politiker hoppar av kandidaturen till riksdagen
1 av 2
Moderaten Mats Rudin avsäger sig sin kandidatur till riksdagen. - Foto: Moderaterna Stockholms stad
Jurist framför dator
2 av 2
Eva Stenborre - Foto: Advokat Bergqvist

Jurist: Fusket i Moderaterna ett fall för polisen

Juristen Eva Stenborre menar att valfusket inom moderaterna måste prövas av polis och åklagare.


STOCKHOLM. Moderaternas toppkandidat i Stockholms stad Mats Rudin - som i fredagens DN-intervju erkände att han betalat medlemsavgifter åt nya moderater - och uppmanat dem att rösta på honom - kan ha gjort sig skyldig till brott.

Det menar juristen Eva Stenborre som anser att valfusket måste få en rättslig prövning.

- Det är våra medborgerliga rättigheter det handlar om, säger hon till Dagens Nyheter.

Stenborre menar att Mats Rudin kan ha brutit mot brottsbalkens 17 kap. 8 § BrB som handlar om ”otillbörligt verkande vid röstning”.

Lagrummet kriminaliserar den som vid varje form av utövning av rösträtt i allmänt ärende ”söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång”.

- Om någon polisanmäler Mats Rudin borde en åklagare utreda fallet. Om det finns misstankar om brott så är det en sak för åklagare att utreda och inte ett enskilt politiskt parti, säger Eva Stenborre till DN.

Och Mats Rudin är i så fall kanske inte ensam om att ha utövat brottslig versamhet.

"Även den som i detta fall tar emot pengarna för sin röst, riskerar åtal för brott", skriver Eva Stenborre själv på Aftonbladet Debatt.

Eva Stenborre är juris doktor i straffrätt och expert på lagstiftningen kring valfusk.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.