"När folk dör ska det inte användas för strängare regler"

Bara ett par månader innan han hittades död hemma på sin mammas soffa kritiserade William Petzäll bristen på hjälp för narkomaner. Nu har den orsakat både hans och flickvännens död.


"Det värsta har nu hänt"

Efter lördagens besked gick Svenska brukarföreningen ut med ett avsked på hemsidan. Läs det här.

VARBERG. På lördagen hittades riksdagsledamoten William Petzäll, 24, död i sin mammas lägenhet efter en misstänkt överdos. Så sent som den 21 juli i år kunde han ses kritisera det han ansåg är fel med svensk narkotikapolitik. I ett känslofyllt samtal om flickvännen som hittades död hemma hos honom efter en överdos säger han saker som nu även gäller honom själv.

– Alla de som har dött i narkotikarelaterade dödsfall - jag kan lova att en väldigt stor del av dem hade kunnat undvikas om de fått vård och hjälp, säger han i klippet som lagts upp på Youtube.

Efter avhoppet från Sverigedemokraterna hösten 2011 fokuserade Petzäll på just narkotikafrågor i rollen som politisk vilde i riksdagen.

– Jag tror varenda seriös expert i den här frågan skulle säga att våra kamrater som dött har gjort det helt i onödan, på grund av att man låter signaler och moral styra framför vad vetenskapen säger. Det är inte narkotikan i sig som dödar utan våra beslutsfattare som bär ansvaret för många av de stryker med, säger han i videon från Svenska brukarföreningen, SBF.

Kan få en stiftelse i sitt namn

Nu ska SBF bestämma hur de ska gå vidare efter beskedet om William Petzälls död. Enligt ordföranden Berne Stålenkrantz ska man på måndagen bestämma sig för vad exakt man ska göra men han nämner en stiftelse som exempel.

– Varken vi eller Williams mamma vill att hans död ska vara förgäves, säger Stålenkrantz till Nyheter24.

Han hoppas att uppmärksamheten kan leda till att samhällets syn på hur man ska hjälpa narkomaner ändrar fokus.

– Insatserna måste gå ut på att rädda liv. Sedan kan man ta tag i problemen, säger han.

Eller som William Petzäll själv sa i juli:

– När folk dör på grund av narkotika ska inte det användas som ett argument för att man ska ha strängare regler för subtitutionsbehandling utan det ska vara ett argument för att det ska bli lättare för människor att få den hjälp de förtjänar.


http://www.youtube.com/watch?v=YlJlK2R7DT8&list=UUTZnLw2YiIScXx_HuBZ9fPQ&index=3&feature=plcp

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!